Serbian far-right leader Vojislav Seselj speaks during a press conference in Belgrade, Serbia, Thursday, Nov. 13, 2014. Judges at the U.N. war crimes tribunal released Seselj, accused of recruiting notorious paramilitary forces during the bloody Balkan wars, to arrive home to a boisterous welcome Wednesday after his provisional release due to ill health. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Šešelj: Nemam bh. državljanstvo, tražiću ga preko Republike Srpske

Vojisav Šešelj, koga je Haški tribunal oslobodio svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, izjavio je da nema državljanstvo BiH, ali da ima pravo na njega s obzirom na to da je rođen u Sarajevu, a da su mu majka i otac iz Hercegovine.

“Nikada ga nisam ni imao, ali bi valjda mogao da ga steknem, nadam se preko Republike Srpske. Ako budem tjerao mak na konac, ja ću to i da uradim”, rekao je Šešelj.

Haško tužilaštvo u srijedu je najavilo da će se žaliti na oslobađajuću predsudu koju je sudsko vijeće trubunala 31.marta izreklo Šešelju.

Šešelj je prošle sedmice u Beogradu podnio zahtjev za izdavanje pasoša i tada je najavio da mu je namjera prvo da ode u Zagreb, a zatim i u Sarajevo.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko potvrdio je da postoji odluka o zabrani ulaska Šešelja u BiH, koju je donio Carlos Westendorp 1998. godine. On je kazao kako ta odluka ne važi ako Šešelj ima bh. državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske donijelo je zabranu o ulasku Šešelja u tu državu neposredno nakon izricanja oslobađajuće presude u Haškom tribunlu.

Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopštilo je jučer da ne posjeduju evidenciju državljana BiH, odnosno da evidencije posjeduju entiteti.

“Obavještavamo Vas da se prema našim podacima Vojislav Šešelj nije odrekao bh. državljanstva i nemamo podataka da mu je bh. državljanstvo oduzeto”, naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*