Afganistanski dječak iz kamiona poslao SMS volonterki da će se ugušiti

Ahmed, sedmogodišnji dječak iz Afganistana spašen je iz kamiona sa još 14 osoba nakon što je SMS porukom obavijestio volonterku da će se ugušiti.

Kako piše britanski “Independent”, SMS poruka dječaka stigla je na mobitel volonterke Liz Clegg koja se u tom trenutku zadesila na konferenciji u New Yorku, a koja je ranije pomagala izbjeglicama u francuskom Calaisu.

Clegg je, zajedno sa drugim volonterima koji su pomagali izbjeglicama, dječaku ostavila svoj broj telefona da je kontaktira.

Ahmed je napisao kako se prevozi u zagušljivom kamionu i da vozač odbija stati. “Independent” prenosi da je poruka glasila: I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar. Iam no jokan valla (Potrebna mi je pomoć, vozač ne želi stati, bez kisika smo u automobilu, nema signala, ja se nalazim u kontejneru. Ne šalim se, kunem se).

Clegg je odmah nakon SMS poruke kontaktirala Tanju Freedman iz dobrotvorne organizacije za pomoć izbjeglicama u Londonu, koja je pozvala policiju.

Policijska patrola zaustavila je kamion na saobraćajnici u engleskom Leicestershireu u kojem su pronađene izbjeglice i dječak. Jedna osoba je uhapšena, dok cijeli slučaj istražuje engleska policija.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*