Predsjednik Venecuele traži od žena da ne suše kosu fenom

Predsjednik Venecuele uputio je molbu svim ženama u zemlji da prestanu koristiti fenove za kosu zbog energetske krize koja u posljednje vrijeme vlada u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Nicolas Maduro najavio je dva mjeseca redukcije zbog manjka električne energije u Venecueli. On urgira građane da koriste alternativne izvore, naprave lične rezove u domaćinstvima kako bi smanjili utrošak električne energije.

“Žene bi trebale koristiti fen za kosu samo u specijalnim prilikama”,kaže Maduro, dodavši: “Smatram da žene bolje izgledaju samo kada kroz mokru kosu provuku prste i puste da se prirodno osuši. To je moja ideja”, kazao je u obraćanju medijima.

Redukcija električne enrgije odnosi se i na domaćinstva, kojima preporučuje da ne koriste mašine za sušenje veša, nego da se on suši na prirodnom zraku.

Vijest nisu svi primili baš kako treba, jer rezidenti Caracasa, glavnog grada ove zemlje smatraju da “nije problem samo u fenovima za kosu, a ako predsjendik misli da će to pomoći – onda smo u većim problemima nego što mislimo”.

Ukupno 70 posto električne energije Venecuele dolazi iz hidroelektričnih postrojenja u Guri Damu, jugoistočno od Bolivara.

Nivo vode je pao na kritičnu tačku, i postojenja trenutno rade na minimumu, što znači – da bi se uskoro mogla u potpunosti ugasiti, prenosiIndependent.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*