Holandski eksperti: BiH mora najhitnije riješiti sistem ranog upozorenja na poplave

Eksperti iz Holandije boravili su u BiH 10 dana tokom kojih su analizirali stanje i sistem borbe protiv poplava u našoj zemlji. Tokom današnjeg izlaganja preporuke za smanjenje rizika od poplava u BiH, Holanđani su kazali kako najhitnije trebamo riješiti sistem ranog upozorenja na poplave.

Okrugli sto održan je u Parlamentu BiH i prisustvovali su predstavnici svih institucija i sektora koji su ključni za segment upravljanja rizikom od poplava.

Boško Kenjić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je kako je ovaj susret posvećen unapređenju i saradnji između institucija u sektoru voda, zaštite, spašavanja i prostornog planiranja koji su ključni. Izradit će se set preporuka za ove institucije i sektore gdje će tačno biti navedeno kako se trebaju ponašati i šta su njihove obaveze. Realizacija projekata počela je ove godine, za što je uloženo 200 miliona KM od kredita i 90 miliona KM nepovratnih sredstava.

“Sredstva će biti uložena u rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju zaštite od poplava, jačanje hidrometeoroloških stanica u riječnim slivovima, pripremu hidrauličkih modela koji su neophodni za izradu prognoze i rano upozoravanje na poplave. Moramo imati podršku vlada svih nivoa za održivost sistema, jer osigurat ćemo opremu i infrastrukturu, ali mora se održati održivost institucija i finansijska sredstva za objekte i opremu. U suprotnom ćemo imati situaciju kao u maju 2014. godine kada su nasipi popustili jer nisu održavani i jer nismo imali informaciju o obimu padavina”, rekao je Kenjić.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak rekao je kako se njegova zemlja borila s problemom poplava tokom 1.000 godina zbog položaja zemlje, te da sada svoja iskustva prenose drugim zemljama.

“Jedna od lekcija koje smo naučili jeste da morate uvijek biti dobro pripremljeni. Priroda je drugačija u Holandiji, ali je dosta istih pitanja i problema. Ne radi se samo o tehnologiji. Čak i ako imate na raspolaganju sva sredstva i uspostavljen sistem za rano upozoravanje i sistem zaštite od poplava, a ne postoji saradnja, svi vaši napori su uzaludni. Glavna lekcija od poplava iz 2014. godine jeste da bez saradnje svi napori bazirani na ekspertizi i pomoći naše Vlade bit će uzaludni”, rekao je Kraak.

Holandija ima težak geografski položaj jer je jedna trećina zemlje ispod nivoa mora, ali eksperti iz te zemlje ističu kako to geografija ne mora biti presudna.

“Ukoliko ste dobro spremni i voljni raditi zajedno, rijeke BiH ne bi trebale biti uzrok poplava toliko često”, istakao je Kraak.

Vođa tima za smanjenje rizika od poplava Winfried Pietersen kazao je kako jedan od njihovih eksperata boravio u BiH odmah nakon poplava u maju 2014. godine i uočene su manjkavosti sistema.

“Postoji akcijski plan za zaštitu od poplava koji predstavlja dobar osnov za kratkoročni i srednjoročni period. Postoji inicijativa za provođenje direktive EU za zaštitu od poplava i ako se ta direktiva bude provodila, to je dobar korak za sistem zaštite od poplava. Što prije morate uspostaviti sistema za rano upozorenje od poplava. Inicijative su pokrenute za rijeke Unu, Drinu i Bosnu”, rekao je Winfried.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*