Cruz nagovijestio da će Clintonovu strpati u zatvor

Hillary Clinton u kampanji govori da će Bijela kuća biti njen novi dom, ali bi se mogla naći u “drugačijem režimu državnog stanovanja” ako Ted Cruz bude izabran za predsjednika.

Republikanski kandidat je nagovijestio da bi Clintonovu mogao smjestiti iza rešetaka zbog njenog mail skandala. Govoreći na mitingu u Irvinu, u Kaliforniji, Cruz je u ponedjeljak rekao: “Imam malo drugačiju koncepciju državnog stanovanja za nju”.

Iako Cruz nije dodatno elaborirao ovaj komentar, on se najvjerovatnije odnosio na istragu koju FBI sprovodi protiv Clintonove zbog korišćenja privatnog maila u vrijeme dok je bila državni sekretar SAD od 2009. do 2013. Ostaje nejasno koliko je Cruz bio ozbiljan kad je to rekao, ali su njegove pristalice odgovorile ovacijama i aplauzom.

Samo nekoliko minuta poslije završetka govora bedževi “Hillary u zatvor” su rasprodati. Cruzov komentar u ponedjeljak došao je poslije njegove prošlogodišnje izjave u kojoj se našalio da će Clintonova na kraju završiti u čuvenom Levenfort federalnom zatvoru.

Kampanja Clintonove opterećena je njenom svojevremenom odlukom da koristi privatni mail server kao državni sekretar, što je bio potez koji su mnogi ocijenili kao rizičan za curenje povjerljivih informacija. Clintonova se izvinila zbog toga, ali je insistirala na tome da je koristila “sigurne kanale” za povjerljive informacije.

State department je suspendovao planiranu unutrašnju istragu o tome da li se povjerljive informacije čuvaju na adekvatan način, što je zahtijevao FBI. Kritičari Clintonove ukazuju na njenu ulogu u pogibiji četvorice Amerikanaca u američkoj bazi u Bengaziju, u Libiji, navodeći da su meilovi State departmenta u suprotnosti sa njenim svjedočenjem na temu šta se desilo u noći kad je baza napadnuta.

Međutim, uprkos naporima Cruza da iskoristi aferu Clintonove iz vremena dok je bila državni sekretar SAD, posljednja istraživanja pokazuju da bi ona pobijedila republikanskog kandidata na izborima u novembru, koga god da nominuje ta partija.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*