Sud BiH: Danas novo ročište u predmetu “Fahrudin Radončić i drugi”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu “Fahrudin Radončić i drugi”. Na početku glavnog pretresa najavljeno je saslušanje dvije svjedokinje – advokatice Vasvije Vidović i novinarke Indire Ćatić.

Glavni pretres počeo je 30. marta, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi. Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović tada je izjavio kako se optužnica temelji na činjenicama i dokazima te da će tokom postupka dokazati stajalište državnog Tužilaštva. Odbrane četvoro optuženih iz predmeta također su sigurne u svoje dokaze i da će dokazati nevinost branjenika.

Mihajlović je naveo da se optužene tereti da su dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

On je ustvrdio da je prvooptuženi Radončić rukovodio grupom kojoj su se, kako je kazao, dobrovoljno pridružili Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Mihajlović je, čitajući optužnicu, naveo da je Radončić pokušao utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Po navodima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, on je od svjedokinje Sarić tražio da u svom iskazu zaštiti njega i Keljmendija.

Optužnica Radončića tereti i za trgovinu utjecajem jer je tražio i imenovanje Nermane Hadžijahić, supruge Zijada Hadžijahića, za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Sloveniji. To je, kako je rečeno, bila protuusluga Zijadu Hadžijahiću, bivšem zaposleniku Američke ambasade u našoj zemlji, koji je trebao provjeriti tok istrage protiv Radončića.

Advokat prvooptuženog, Dragan Barbarić, kazao je u uvodnim riječima da Radončić uopće nije poznavao svjedokinju Sarić te da nije imao razloga da mijenja njen iskaz jer ga nikada nije ni spominjala.

On je ustvrdio da je “Tužilaštvo to koje je ometalo rad pravosuđa tokom prikupljanja dokaza o Radončiću”. Također, Barbarić je naglasio da su nerazjašnjene okolnosti pod kojima je Sarić došla do tužioca Mihajlovića.

Radončić je u obraćanju potvrdio da nije poznavao Sarićevu te da nije imao nikakvog kontakta s njom.

Braniteljica drugooptuženog Bakira Dautbašića, Tatjana Savić, smatra da optužnica nije “zaslužila” da bude potvrđena i da nema stvarnih dokaza. Istog su mišljenja branioci Mirna Delalić i Nermin Mulalić. Oni su također najavili da će tokom suđenja dokazati da su Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić neosnovano optuženi.

Podsjetimo, u optužnici se navodi da je Fahrudin Radončić rukovodio organizovanom grupom koja je u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinila više krivičnih dijela.

Radončića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Protiv njega i drugooptuženih Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića 15. februara potvrđena je optužnica. Oni su, prema optužnici, dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode. Njemu je, nakon što je prekršio mjere zabrane koje mu je izrekao Sud Bosne i Hercegovine, odnosno nakon što je napustio mjesto gdje je tralo da bude u kućnom pritvoru i kontaktirao s medijima, na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine ponovo određen pritvor.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*