Krajem aprila u Tuzli Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2016

U Tuzli će se 26. i 27. aprila, 2016. godine u hotelu „Tuzla“ održati stručno-poslovni skupRegionalni energetski forum Tuzla – REF 2016.

Regionalni energetski forum Tuzla – REF održava se jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država regiona diskutuju o aktuelnim temama u oblasti energetskih politika, primjeni novih tehnologija, kao i pravcima razvoja energetike uopšte.

Proces energetske tranzicije – od konvencionalnih energetskih sistema ka modernoj paradigmi u zemljama Zapadnog Balkana, naročito u elektroenergetskom sektoru, predstavlja značajan izazov za ekonomski razvoj regiona koji će odrediti i strukturu budućeg energetskog sistema u ovom dijelu Evrope.

Države regiona obavezale su se na poštivanje strategija, politika i pravnog okvira Evropske unije (EU) u oblastima energetike, okoliša, i konkurencije, bilo kao države-članice EU ili potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici (Energy Community Treaty), što predstavlja okvir koji će određivati proces tranzicije.Krajnji cilj pristupanja Sporazumu o energetskoj zajednici je razvoj regionalnog tržišta energije i njegova integracija u unutarnje tržište mrežnih energenata EU (električne energije i prirodnog gasa).

Ovogodišnji Forum bavi se primarno aktuelnim pitanjem uspostave organizovanog tržišta električne energije u BiH i susjednim državama. Naime, početkom 2016. godine sa radom su otpočele berze električne energije u Beogradu (SEEPEX) i Zagrebu (CROPEX). Pored toga, dekarbonizacija elektroenergetskog sektora jugoistočne Evrope je tema u okviru koje će učesnici Foruma imati priliku diskutovati o korištenju obnovljivih izvora energije, politikama razvoja i već stečenim iskustvima u susjednim državama – Hrvatskoj i Srbiji.

Institucionalni pokrovitelj Foruma je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a očekuje se učešće predstavnika nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, regulatornih institucija, predstavnika Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča, Vlade TK, relevantnih bh. i međunarodnih privrednih subjekata te predstavnika akademske zajednice.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*