Počast borcima Armije BiH: Oni su osigurali opstanak jedinstvene BiH

Odavanjem počasti poginulima, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe na sarajevskom Šehidskom mezarju Kovači obilježena je  24. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 11. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.  Odavanje pošte svim pripadnicima Armije BiH iz sva tri konstitutivna naroda na gradskom groblju Stadion.

Cvijeće je položeno na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije BiH Alije Izetbegovića, a među ostalima položili su ga delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, predstavnici boračkih organizacija te udruženja građana.

Upriličen je i vjerski program za poginule borce i šehide, a vojni muftija Hadis ef. Pašalić u obraćanju okupljenima na mezarju Kovači podsjetio je da se danas okupljeni sjećaju onih koji su branili BiH svojim životima i čašću, dodajući da oni svjedoče “našu istinu i slobodu”.

– Borba za pravednije društvene odnose, za jednakost svih ljudi pred zakonom, za društvom sa što manje nepravde, bolju budućnost mladih te briga za slabe, siromašne i socijalno ugrožene obaveze su prema šehidima. To je izraz najvećeg patriotizma u miru. Naši šehidi zalog su naše budućnosti – poručio je Pašalić.

Generalmajor Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, podvukao je da se danas okupljeni s dužnim pijetetom sjećaju svih poginulih pripadnika Armije BiH i svih onih koji su svojom borbom osigurali opstanak jedinstvene BiH.

Naglasio je da zbog takvih podnesenih žrtava danas postoji jedinstvena BiH i jedinstvene Oružane snage koje svojim radom predstavljaju jedan od najznačajnijih parametara za punopravno članstvo BiH u NATO-u.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević današnji dan nazvao je danom ponosa, ističući da je Armija BiH bila odbrambenooslobodilačka i antifašistička armija, koja nije činila zlodjela, a pripadali su joj svi narodi i narodnosti u BiH.

Podsjetio je da je jedna od prvih naredbi Alije Izetbegovića bila ta da jedinice Armije BiH moraju poštovati sve ženevske konvencije, sve konvencije o ljudskim pravima naredivši da će biti kažnjen svako ko to ne bude poštovao.

– Armija BiH je na dostojanstven način odbranila građane BiH i civilizacijske tekovine države, zbog čega je naša obaveza obilježavati ove datume, ali i voditi računa da se agresija i zločini više nikada ne dogode te voditi računa o porodicama poginulih boraca i šehida, ratnim vojnim invalidima i demobiliziranim borcima – zaključio je Bukvarević

Cvijeće je danas položeno i na gradskom groblju Stadion gdje je pošta odata svim pripadnicima Armije BiH iz sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Ceremoniji obilježavanja prisustvovali su  visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti BiH, Federacije BiH, kantona i općina, predstavnici međunarodnih vojnih organizacija u BiH i vojno-diplomatskog kora akreditiranih u BiH te predstavnici boračkih asocijacija.

U okviru obilježavanje ovih godišnjica, večeras će u izložbenom prostoru Historijskog muzeja biti otvorena Izložba ratnih fotografija, originalnih zastava i amblema, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike BiH i 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Centralna svečanost bit će upriličena sutra u Kasarni “Rajlovac”, a brigadir Senad Pajić, komandant 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, pozvao je sve one koji znaju da je to rođendan ovog puka da prisustvuju svečanosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*