Stari Zakon o radu se masovno kršio, i novi će

Novi Zakon o radu u FBiH zvanično je jučer stupio na snagu, a usvojen je još u julu prošle godine.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH gostovao je na N1 televiziji, gdje je istakao zabrinutost da se novi zakon neće poštovati baš kao što se nije poštovao ni stari.

“Mi smo specifični. Imali smo toliku famu na jednoj strani, a na drugoj se zakoni nisu poštovali. Kada se zakoni donose – imamo široke rasprave, a kada se donesu – ne poštuju se”, kaže Bajramović.

“Stari zakon o radu se masovno kršio, kasnije su rekli da ga je nemoguće primjenjivati jer je rigidan. Vidjet ćemo kako će se novi poštivati. Uvjeren sam da se neće poštivati u potpunosti, pogotovo ako se kolektivni ugovori ne budu poštovali”.

“Teško se dogovaramo, teško idu razgovori. Valjda smo naučili na arbitraže”, dodaje.

Istakao je da je bilo jako mučno razgovarati sa poslodavcima, i doći do kompromisa.

“Nikada se nije desilo da dobrovoljni socijalni dijalog u finalu izdogovaraju opšti kolektivni ugovor. Moramo jedni druge da uvažavamo, jer socijalni dijalog se ne vodi kao monolog. Moramo da uvažavamo sve strane, i da poštujemo krilaticu ‘u dobroj vjeri i volji treba pregovarati'”, ističe.

Za N1 je kazao i to da je kolektivni ugovor podzakonski akt, ali je jači u stvarima gde se fokusira, nego sam Zakon o radu.

“Zakon se može promijeniti jer ga donose političari, zakonodavci. Optimista sam da će se kolektivni ugovor više primjenjivati nego sam zakon”, kazao je Ismet Bajramović.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*