Više od 50 miliona birača glasa o sudbini naftnih platformi na moru

Birači u Italiji danas glasaju na referendumu o trajnoj dozvoli koju kompanije imaju za crpljenje nafte i gasa iz italijanskih mora.

Blizu 50,6 miliona birača odgovara na referendumsko pitanje o ostanku ili ukidanju zakona koji je koaliciona vlada premijera Mattea Renzija usvojila u decembru prošle godine, a koji predviđa da kompanije mogu bez vremenskog ograničenja crpiti naftu i prirodni gas iz italijanskih mora.

Biračka mjesta otvorena su jutros u sedam sati po lokalnom vremenu, a zatvaranje birališta je planirano za 23 sata.

Od rezultata referenduma direktno ovisi sudbina naftnih i gasnih platformi u pojasu od 12 milja od italijanskih obala, otoka i zaštićenih područja u moru.Za validnost referenduma neophodno je da na referendum izađe minimalno 50 posto birača.

Opozicija, nevladin sektor za zaštitu okoliša i ljevičarske partije su pozvale birače da glasaju za ukidanje, po njima sporne zakonske odredbe, i uklone naftne platforme koje narušavaju prirodne ljepote italijanske obale.

Premijer Renzi i njegova Demokratska partija stava su da nije ni potrebno izlaziti na referendum jer je već zabranjeno otvaranje novih platformi, a da postojeće mogu raditi dok imaju resurse za to. Taj stav je naišao na glasnu kritiku opozicije.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*