PDFBiH: Hoćemo li svi biti donatori organa po sili zakona?

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ trebalo bi da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Izmjena u odnosu na dosadašnji Zakon o transplantaciji je ta da bi, u slučaju da zakon bude usvojen, svi građani postali donatori, osim ako su se za života tome pismeno usprotivili.

Ovo će omogućiti promjena člana 30 koji sada propisuje da je “dopušteno uzimati organe i tkiva od umrle osobe, radi presađivanja u svrhu liječenja, pod uvjetom da se donator za života nije tome protivio u pisanom obliku”.

zakonom je predviđeno da punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje daje pisanu izjavu o nedoniranju organa i tkiva poslije smrti u svrhu liječenja izabranom ljekaru primarne zdravstvene zaštite ili mjerodavnom kantonalnom, odnosno Federalnom ministarstvu zdravstva.

Pred poslancima bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH, te Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopšteno je iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počela je u 10 sati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*