Umro senator Howard Baker, ključna osoba u istrazi Watergatea

Republikanac iz Tennesseea Howard Baker, ključna osoba u senatskoj istrazi afere Watergate koja je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona, umro je u četvrtak u 88. godini.

Baker se istaknuo u istrazi Watergatea kada je na senatskom saslušanju 1973. upitao svjedoka: “Što je predsjednik znao i kada je to znao?”.

Umro je u svom domu u Huntsvilleu u saveznoj državi Tennessee od komplikacija moždanog udara koji je pretrpio u subotu, rekao je Tom Griscom, dugogodišnji Bakerov prijatelj i njegov nekadašnji glasnogovornik u Senatu.

Baker je bio šef osoblja Bijele kuće od 1987. do 1998. u vrijeme predsjednika Regana i ambasador u Japanu od 2001. do 2005. u administraciji Georgea Busha. Neuspješno se 1980. borio za republikansku predsjedničku nominaciju koju je osvojio Regan.

Baker će ostati zapamćen po jednostavnom pitanju svjedocima na saslušanju pred posebnim senatskim odborom za aferu Watergate, uključujući i Nixonova savjetnika Johna Deana, a kojemu je bio cilj ustanoviti što je Nixon o tome znao.

Skandal je izbio kada je otkrivena provala u štab Demokratskog nacionalnog odbora u poslovnoj zgradi Watergate u Washingtonu što je Bijela kuća kasnije pokušala zataškati.

Republikanac Nixon je tvrdio da o tome nije ništa znao, ali je Dean posvjedočio da je predsjednik osobno odobrio plan da se zataška umješanost Bijele kuće. Godine 1974. Nixon je postao prvi predsjendik koji je dao ostavku u historiji SAD-a, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*