Kolektivna dženaza za 14 ubijenih Vlaseničana

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas će biti klanjana trinaesta kolektivna dženaza za 14 žrtava, koje su ubijene tokom rata u BiH i etničkog čišćenja ovog podrinjskog grada 1992. godine.

Na dženazi će biti ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava. Bit će ukopana 70-godišnja Zejna Čamdžić, koja je ubijena u mjestu Neđeljišta kao i 50-godišnji Mujo Parić. Osim ovih osoba bit će ukopano i 12 NN tijela.

Tabuti s posmrtnim ostacima su u petak u podnevnim satima ispraćeni iz Komemorativnog centra u Tuzli, i dočekani sinoć na mezarju Rakita. Dženaza-namaz u subotu predvodit će muftija tuzlanski Vahid ef-Fazlović.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana stradala su u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice prošlo je kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih bližnjih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju.

Za ratne zločine osuđene su tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*