Sirijska kriza: Desetine civila stradale u bombardovanju Dume i Alepa

Najmanje 30 civila poginulo je danas u bombardovanju pobunjenika i režimskih snaga širom Sirije, što prijeti da ugrozi osam sedmica staro primirje u momentu dok je došlo do blokade mirovnih pregovora u Genevi.

Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da su vladini ratni avioni bombardovali pobunjenički grad Dumu u blizini Damaska, ubivši 13 ljudi, dok je u bombardovanju dijelova Alepa, koje kontrolišu pobunjenici, poginulo i ranjeno 17 osoba.

Reuters prenosi da je ova opoziciona organizacija, čije je sjedište u Londonu, saopštila da se u Dumi očekuje da broj žrtava poraste, pošto su mnogi od 22  ranjenih u kritičnom stanju.

Opservatorij je naveo da je borbi između pobunjeničkih grupa i vladinih snaga bilo i u blizini Bale jugoistočno od Damaska i da je na obje strane bilo žrtava, prenosi Oslobođenje.

U Alepu je najmanje 17 ljudi ranjeno ili ubijeno, uključujući i jedno dijete, kada su avioni bombardovali istočni dio grada koji je bio trgovački centar Sirije prije izbijanja građanskog rata 2011.

Američki predsjednik Barack Obama i specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura jučer su upozorili da je primirje ozbiljno ugroženo.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*