Forreign Office napravio analizu za turiste, evo kako stoji BiH

Foreign Office upozorio je na visok rizik od terorizma u evropskim gradovima, no stepen opasnosti mijenja se od zemlje do zemlje.

Velik dio turista će stoga vjerovatno i prema tom faktoru birati mjesto za godišnji odmor, a prema FCO-u, nekoliko je zemalja s vrlo niskim stepenom rizika od terorističkih napada, piše Daily Mail.

Od Norveške do Holandije, britanski Foreign Office ocijenio je većinu Evrope kao mjesto gdje vlada generalni rizik od terorizma, savjetujući turiste da pripaze gdje će putovati, s obzirom da bi se napadi mogli odvijati čak i na plažama.

Prema zadnjem ažuriranju početkom aprila mjeseca, na stranici FCO, navedeno je da oko 9.000 britanskih državljana posjetu Bosni i Hercegovini svake godine.

Većina posjeta protekne bez problema.

Evropska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) ne pokriva Bosnu i Hercegovinu, te se stoga britanskim državljanima preporučuje da izvade zdravstveno osiguranje.

Britanci su upozoreni da i dalje u BiH postoji opasnost od neeksplodiranih mina, posebno u izoliranim područjima u planinama. Poplave i klizišta u prethodnim godinama su se preselili minska polja i uništili neke od upozorenja na mine, stoga je preporuka da se najnovije informacije potraže na web stranici centra za deminiranje.

Također, Britanci su upozoreni da u BiH postoji i opasnost od terorizma. Napadi mogu biti neselektivni, stoji na stranici FCO, uključujući mjesta koja posjećuju stranci.

– Dana 18. novembra jedan napadač pucao je i ubio dva bh. vojnika i ranio jednog u kladionici u Rajlovcu području Sarajeva, sjeverno-zapadno od glavnog grada. Nakon što je napustio kladionici, revolveraš je otvorio vatru na autobus ranivši tri putnika. Bh. vlasti su ovaj napad okvalificirale kao terorizam. Vlada BiH tretira i napad 27. aprila 2015. godine u policijskoj stanici u Zvorniku kao teroristički, upozoreni su Britanci.

Džeparoši u javnom prijevozu

Procenat napada na strance općenito je nizak, ali se treba čuvati džeparoša u gradovima i javnom prijevoz, a posebno u oblastima koje su popularne među stranim turistima.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*