Počinje Ramazan, u Tuzli prvi sehur u 2 sata i 27 minuta

Odabrani mjesec kod muslimana, Ramazan, nastupa noćas sa akšamskim ezanom. Vjernici će obaviti i posljednje pripreme za post i mjesec predanosti Allahu dž.š., dobročinstvu, darivanju, većem zbližavanju sa rodbinom i prijateljima. Noćas je i prvi teravih-namaz.

Ramazan za svakog punoljetnog i zdravog muslimana i muslimanku znači da moraju postiti od svitanja do mraka, osim onih koji su na putu i koji nisu iz objektivnih razloga u stanju ispoštovati ovu Božiju zapovijed. To je jedan od temeljnih stubova islama.

U ramazanu su i odabrane noći; Lejletul-kadr ili Noć objave Kur'ana, svete knjige u muslimana. Iako se u Kur'anu ne precizira koja je to tačno noć, muslimani znaju da je to jedna od neparnih noći u posljednjih deset dana ramazana, a već je u BiH, kao i širom svijeta, ustaljeno da se ona obilježava 27. noć ramazana. Te noći u džamijama se posebno dugo moli, priređuju se i svečanosti na kojima se uče ilahije. Muslimani vjeruju da je to noć u kojoj će njihove dove Svevišnjem biti posebno uslišane.

17. noći mjeseca ramazana, obilježava se Noć bitke na Bedru, Lejletul Bedr. Druge godine po preseljenju Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na Bedru se dogodila bitka. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

U mjesecu ramazanu muslimani također daju i zekatul-fitr ili sadekatul-fitr, ili jednostavno vitre, kako se to često u našoj zemlji kaže. To podrazumijeva da muslimani, obično glava porodice, u ime svoje porodice, daju određeni dio svoje imovine u svrhu dobročinstva. U BiH je tradicija da se vitre uglavnom daju siromašnim ljudima, vjernicima.

Muslimani širom svijeta post završavaju Ramazanskim bajramom, koji ove godine nastupa . 28. Jula.

Vjernike sa područja Tuzle podsjećamo da je sehur noćas, 28.juna, u 2 sata i 27 minuta, a iftar je u 20 sati i 41 minut.

Ramazan Šerif Mubarek Olsuk, kolektiv RTV 7 Tuzla.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*