Reis Kavazović: Neka se nurom ispuni svaki krajičak ove naše domovine

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, večeras iza akšam-namaza, nastupit će mubarek mjesec ramazan.

– Kada u akšam na našim minaretima ugledamo svjetlo kandilja, znak je to da je stigao najdraži gost, mubarek ramazan, mjesec našeg pokajanja i Allahova oprosta. Mjesec u kome je objavljen Časni Kur’an bez kojeg bi ovaj svijet bio velika i nepregledna pustinja – kazao je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reis Kavazović uputio je danas ramazansku poruku u kojoj je svim muslimanima i muslimankama preporučio da otvore svoja srca i duše, da u njih uđe nur (svjetlost) koji samo u ovom mjesecu obasjava svjetove, te „neka ta svjetlost rastopi naslage grubosti i hladnoće u nama, zapali zapretanu žišku vjerovanja i pokornosti, neka zatalasa valove nježnosti i samilosti prema najbližima i najdražima, ali i nevoljnicima i potrebitima“.

– Neka se nurom ispuni svaki krajičak ove naše domovine i svih mjesta u kojima živi dobri naš čovjek! Neka tama neljudskosti izađe iz svakoga, a insanijet, humanost i solidarnost zablistaju. Neka nas ta ramazanska energija osnaži i učvrsti u našim nijetovima da činimo dobro i širimo dobro – naglasio je reis Kavazović.

Podsjetio je da mnoge naše porodice ovaj ramazan će provoditi u zajedničkim smještajima, kod svoje rodbine i prijatelja, ili u svojim neuvjetnim, poplavama i klizištima ugroženim, domovima jer „njihov doživljaj ramazana neće biti isti kao kod nas, koji smo pošteđeni kušnje gubljenja doma“.

– To ne smijemo zaboraviti, niti, ne daj Bože, zanemariti. Neka danas svaki vjernik uputi sebi poziv: ramazanskom tevbom obnovimo svoj iman. Postom, namazom, sadakom i zekatom, lijepom riječju i dobročinstvom učvrstimo svoju poniznost pred Moći Stvoritelja i predanost slijeđenju Njegovih uputa – poručio je reis Kavazović.

Istakao je da je ovo prilika da se obnove pokidane rodbinske i prijateljske veze i „očvrsnimo našu slabašnu zajednicu“.

Reis Kavazović je također poželio svim postačima, da snaga  posta omekša srca i te da učinimo sve “da naša braća iz nevolja, koje su ih nedavno pogodile, izađu osnažena, a ne slomljena”.

– U ramazanskim danima i noćima učvrstimo svoju vezu s Kur’anom i njegovim mudrim porukama. Svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane. Ramazan šerif mubarek olsun – ramazanska je čestitka reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića koju je danas uputio svim postačima, muslimankama i muslimanima.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*