Penzije moraju biti isplaćene do 5. juna, inače slijede protesti

Članovi Skupštine Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj u Fojnici, usvojili su program rada, te zaključke, među kojima i one upućenje Federalnoj Vladi.

Među prvima je redovna isplata penzija i saniranje duga Zavoda PIO, u roku od dva mjeseca. U suprotnom,u septembru slijede protesti  penzionera.

Više od polovine ukupnog broja ili tačnije dvije stotine i pedeset hiljada penzionera u Federaciji prima penziju u iznosu od 326 maraka, od koje kažu nisu u stanju plaćati režije, jer je ovaj iznos dovoljan za puko preživljavanje. No i pored toga mnogi među njima, kako tvrde, nisu još dobili martovsku penziju.

„Mi moramo postavljati pitanja šta dalje uraditi, šta dalje uraditi, mi ne možemo živiti s ovim, ovo je kraj ovo je dno dna“, kazala je Jasmina Ismić iz Visokog.

Stoga su sa Skupštine upućeni zahtjevi Federalnoj vladi, za čije je ispunjenje dat rok od dva mjeseca.

„Da naše penzije budu isplaćivane do petog u mjesecu, a ne kao sad što je slučaj da se isplaćuju do 20. pa i do 25, da se mora sanirati fond federalnog zavoda PIO-MIO, novi zakon o federalnom zavodu PIO MIO jer nas sadašnji zaista vodi u propast“, rekao je Mehmedalija Rapa predsjednik IO Saveza udruženja penzionera FBiH.

Nažalost, čelni čovjek Zavoda penzisko-invalidskog osiguranja, nije mogao obećati da će penzije za april i maj biti isplaćene u skladu sa ranije potpisanim sporazumom između Federalne vlade i Saveza udruženja penzionera. Razlog je potpuno jasan, a posljedica je milijarda duga po osnovu poreza i doprinosa.

„Problem dakle finansijske nediscipline, mora se zakon poštovati, nema drugog načina stabiliziranja, oni koji isplaćuju plate moraju plaćati doprinose, svugdje na svijetu, morat će i kod nas“, pojasnio je Zijad Krnjić direktor Zavoda PIO/MIO FBiH.

Članovi Skupštine, jednoglasno su istakli i svoje protivljenje zaduženju Zavoda PIO kod komercijalnih banaka u iznosu od 80 miliona maraka.

Ukoliko Federalna vlada u naredna dva mjeseca, ne ispuni postavljene zahtjeve, članovi Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije organizirat će proteste u septembru.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*