Vijeće ministara BiH prvi put usvojilo Strategiju upravljanja dugom BiH

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici potvrdilo imenovanje Predraga Kovača za direktora Regulatorne agencije za komunikacije.   Usvojena informacija o sigurnosti u BiH u prošloj godini. Prvi put na državnom nivou usvojena Srednjoročna strategija upravljanja dugom Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je prvi put na državnom nivou Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Bosne i Hercegovine, čime BiH ispunjava jednu od obaveza zacrtanu Akcionim planom Reformske agende za BiH.

Strategija, uz prezentaciju strukture duga, sadrži procjenu stanja zaduženosti, te definira srednjoročne ciljeve upravljanja dugom i smjernice za dostizanje postavljenih ciljeva. Ova strategija obuhvata srednjoročne strategije upravljanja dugom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, uključujući i vanjski dug institucija BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će prilikom budućeg vanjskog zaduživanja primjenjivati smjernice definirane Srednjoročnom strategijom upravljanja dugom BiH.

U skladu s Akcionim planom za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara, preporučeno je Fiskalnom vijeću da u što skorijem roku usvoji kalendar razmjene podataka potrebnih za pripremu Srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH, nužnih za njenu kvalitetniju pripremu i ažuriranje, s ciljem kvalitetnijeg upravljanja dugom.

Potvrđeno imenovanje  Predraga Kovača za direktora RAK-a

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici potvrdilo imenovanje Predraga Kovača za direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH nedavno je donijelo odluku da imenovanje kandidata Predraga Kovača, sadašnjeg v.d. generalnog direktora Agencije, uputi Vijeću ministara BiH na potvrdu.

Sigurnost u BiH – ni bolja, ni gora

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojili su Informaciju o stanju sigurnosti u BiH za 2015. godinu, a nadležni ministar Dragan Mektić rekao je da nema poboljšanja sveukupnog stanja, ali ni usložnjavanja situacije.

Mektić je rekao da je odlučeno da se Informaciju o stanju sigurnosti u BiH za 2015. godinu, uputi u Parlamentarnu skupštinu BiH da bi se poslanici i delegati o njoj upoznali.

Informacija sadržava i podatke o imovinskim deliktima, zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana te stanju javnog reda i mira.

– U poređenju s prethodnim godinama nema nekog poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti, ali nema ni usložnjavanja sigurnosti u odnosu na raniji period. Trebamo postizati bolje rezultate i pružati više imovinske i lične sigurnosti našim građanima – stav je Mektića.

Osvrnuo se i na pitanje paradžemata u BiH koji su odbili da djeluju u okviru Islamske zajednice, naglasivši da će se njihov status utvrđivati.

Dodao da je sa sigurnosnog aspekta potrebno prikupiti niz drugih informacija i podataka vezano za paradžemate i pojedince koji u okviru njih djeluju, ali i statusu imovine s kojom raspolažu te je najavio da će nakon toga “država reagirati”.

– Nećemo tolerirati nikakve oblike uspostave novih udruženja u smislu da djeluju izvan postojećih vjerskih zajednica unutar BiH – zaključio je Mektić.

O povećanju akciza-drugi put

Vijeće ministara BiH, na zahtjev ministra finansija, povukao je s dnevnog reda današnje sjednice Nacrt  zakona o dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini za koje je zaključio da se još mora usaglašavati.

Takav zahtjev upućen je kako bi ga predlagač – Ministarstvo finansija i trezora doradio.

Vijeće  ministara nije se izjasnio se o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini za koje je zaključio da se još mora usaglašavati.

Ovim nacrtom predviđeno je povećanje akcize na pivo, alkoholna, bezalkoholna gazirana pića i naftu.

Prema nacrtu zakonskih izmjena, akciza na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM, dok bi na pivo trebala biti naplaćivana posebna akciza od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja.

Ovim zakonskim rješenjem uvodi se posebna akciza za alkoholna pića koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju. Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se putarina plaća 0,25 KM po litru naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto-gasa, a ova sredstva namjenski će biti korištena za izgradnju autoputeva i puteva i to u omjeru 80:20, čime bi za autoputeve bilo izdvojeno 0,20 KM, a puteve 0,05 KM.

Upravni odbor Uprave za indirektne poreze predložio je u martu i povećanje akcize na bezalkoholna gazirana pića za 15 feninga.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*