Šta su Erdogan i Grabar Kitarović u Zagrebu poručili BiH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u utorak oko 15 sati u Međunarodnu zračnu luku Zagreb.

Erdogan će tokom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju privredne suradnje i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

“Radit ćemo na stvaranju trilaterne saradnje Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske koja će pomoći BiH na putu pune političke emancipacije, podršci Dejtonskom sporazumu, pune aktivacije MAP-a, odnosno akcijskog plana za članstvo u NATO-u i sveukupnim euroatlantskim integracijama i napretku Bosne i Hercegovine kao države”, kazala je između ostalog predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, na press konferenciji.

Predsjednik Turske je naglasio važnost saradnje ove tri zemlje.

“Turska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu stvoriti snažan trilateralni mehanizam kojim će upravljati isključivo visoki državni dužnosnici. Vjerujemo da će se u tome uspjeti”, poručio je Erdogan.

Predsjednica Hrvatske i turski predsjednik su razgovarali o BiH koju obje države podupiru na ulasku u EU, a zatim o izbjegličkoj krizi. Prioritetna tema je migrantska kriza tj. način na koji Turska i EU surađuju kako bi spriječile priljev migranata.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*