PDPSBiH: Pred poslanicima pet prijedloga izmjena Izbornog zakona

Pet različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji dolaze od različitih predlagača na dnevnom su redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za danas. Sve izmjene tiču se izbora u Mostaru.

Prema hitnoj zakonodavnoj proceduri razmatranje ovih izmjena predložili su poslanici SDP-a i DF-a Mirsad Mešić i Damir Bećirović, predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH), te poslanici SDA i SBB-a Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, a svi oni predlažu riješenje pitanja odražavanja lokalnih izbora u Mostaru.

S druge strane, prema redovnom zakonodavnom postupku razmatranje izmjena Izbornog zakona predložila je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma i članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Osim toga, poslanici bi danas svoj stav trebali dati i na drugo uzastopno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

SNSD-ov traži ukidanje stranih sudija iz Ustavnog suda

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudija, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje člana koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Ukoliko poslanici prihvate ovakvo mišljenja zakoni će izaći iz parlamentarne procedure, a poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević najavila je da će njena stranka ponuditi zaključak za koji očekuje da bi mogao dobiti podršku i kojim bi se riješio ovaj problem.

Nije htjela precizirati o kakvom se to zaključku radi, ali tvrdi da je u skladu sa Ustavom, te je izrazila uvjerenje da će ga podržati i poslanici SNSD-a.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut danas je kazao da su predlagači ovih zakona predložili izmjene za koje su svjesni da nemaju ne samo ustavni osnov nego ni šansu da dobiju podršku parlamenta, a također odvlače raspravu s ekonomskih tema.

Na dnevnom redu današnje sjednice još je nekoliko zakonskih prijedloga koje je predložilo Vijeće ministara, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, što je također prijedlog Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Sjednica će biti održana u zgradi institucija BiH, a zakazana je za 10 sati.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*