Erdogan u Hrvatskoj: Hrvatska buja od razvoja

Hrvatska i Turska imaju dobru ekonomsku saradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je u srijedu na početku Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Skupu se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, s poštovanjem i ljubavlju.

Prošlo je deset godina od posljednjeg posjeta Zagrebu i osjećam veliko zadovoljstvo. Zahvaljujući iskazanom gostoprimstvu, predsjednici i dužnosnicima, za organizaciju zahvaljujem Komori i DEIK-u.

“Vidim da RH i Turska zdravim koracima idu naprijed. Prije deset godina je to bila drugačija zemlja, ovo je sasvim drugo i vide se značajni koraci. 2006. RH nije bila u EU i NATO-u. Od devedesetih godina, kada je patila i brojila ljudske i materijalne gubitke, puno se promijenila. Nastojala je uspostaviti dobre odnose sa susjedima. Današnju Hrvatsku gledam drugim očima, potpuno je integrirana u euroatlanske integradije sa svojom infrastrukturom, to je zemlja koja sada buja od razvoja”, kazao je Erdogan.

“Hrvatska je jedan od najvažnijih centara u regiji i ona će ostvariti svoje ciljeve. Ona je vrlo odlučna. U januaru je na vlast stupio premijer Orešković koji je odličan predstavnik ovih nastojanja”, dodao je.

Turska može biti primjer Hrvatskoj
“2008. godine finansijska kriza pogodila je sve zemlje, pa i Hrvatsku, a danas Hrvatska pokazuje znakove razvoja. Turska joj u tome može biti primjer. Mi smo uspjeli usprkos krizi udvostručiti prihode, naš BDP po glavi stanovnika porastao je na 10 tisuća dolara. 2023. godine će biti godišnjica osnivanja naše države. Ovo govorim jer svaka zemlja upada u krize. I Turska je u prošlosti imala svojih daleko većih problema, ipak došli smo u najnižu točku krize i zahvaljujući strukturnim reformama prevazišli smo je, zahvaljujući infrastrukturnim projektima i privatnom sektoru.

Po mom dolasku na vlast imali smo više državnu ekonomiju, htjeli smo smanjiti državni upliv, podvrgnuti se privatizaciji i ojačati privatni sektor. Državni se sektor povukao iz privrede i time smo pokrenuli razvoj. To je važno. Turska je oživjela najveću privatizaciju u povijesti i to je naša nada i uspjeli smo u svojim nastojanjima”, kaže turski predsjednik.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*