Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva – poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Usvojen je zaključak da ovaj prijedlog zakona bude upućen Domu naroda na usvajanje po hitnom postupku, a najavljeno je da će se Dom naroda o ovom zakonskom prijedlogu izjašnjavati danas.

Izmjenama i dopunama ovog zakona usvojena su 32 amandmana Interresorne radne grupe, od kojih je većina tehničke prirode.

Jednom od usaglašenih izmjena Izbornog zakona predviđa se podizanje cenzusa na stranačkoj listi za osvajanje mandata na općinskim izborima na 10 odsto, a na općim na 20 odsto.

Usaglašen je i amandman kojim se zadržava obaveza da na kandidatskim listama bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog spola, ali se uvodi obaveza da među prva tri imena na listi jedno mora biti iz reda manje zastupljenog spola.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati ovogodišnje lokalne izbore i do tada je potrebno da parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakondavstva da bi one mogle biti primijenjene na izborima 2. oktobra.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*