1,3 miliona KM za podršku naučno-istraživačkom radu univerziteta u FBiH

Potpisivanje ugovora o finansiranju/sufinansiranju programa i projekata u oblasti nauke u 2016. godini u Federaciji BiH upriličeno je  u zgradi federalnih institucija u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i rektori, odnosno ovlašteni predstavnici osam javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u FBiH, a Ministarstvo je za ove namjene iz Budžeta za 2016. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.320.000 KM.

Ugovori su potpisani sa svih šest javnih univerziteta  u Federaciji BiH i to Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom “Džemal Bijedić” Mostar, Sveučilištem u Mostaru, Univerzitetom u Bihaću, Univerzitetom u Zenici i Univerzitetom u Tuzli te s Franjevačkom teologijom u Sarajevu i Univerzitetskim kliničkim centrom Sarajevo.

– U proces raspodjele sredstava za oblast uključenja je i akademska te naučna zajednica a ta se podrška dodjeljuje putem ugovora, bez javnog poziva, odnosno direktno s javnim visokoškolskim i naučnim  ustanovama u Federaciji BiH – pojasnila je federalna ministrica Dilberović.

Dodala je da pomenute ustanove u skladu s vlastitim strateškim opredjeljenjima i razvojnim potrebama, odlučuju o utrošku dodijeljenih sredstava, u sklopu definiranih programa.

– Dakle, ugovorima su precizno uređena prava i obveze institucija, dok će Ministarstvo intenzivirati nadzor nad namjenskim utroškom sredstava – kazala je ministrica Dilberović, koja je naglasila opredijeljenost Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH da kontinuirano podržava razvoj nauke te znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*