Vlada FBiH: Na dnevnom redu projektni zadatak za izradu energetske strategije

Za današnju sjednicu Vlade Federacije BiH, koja se održava u Sarajevu, Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije predložilo je nekoliko tačaka, među kojima je davanje saglasnosti na Projektni zadatak za izradu energetske strategije Federacije BiH za period 2015.-2035. godina, s projekcijom na 2050. godinu.

Cilj je definisanje osnovnih elemenata za izradu Energetske strategije na temelju analize postojećeg stanja, uz uvažavanje unutrašnjih i vanjskih faktora uticaja na energetski sektor Federacije BiH.

Projektni zadatak utvrđuje i procedure za izradu, razmatranje i usvajanje ovog strateškog dokumenta.

Bit će razmotrena i mogućnost raskidanja Ugovora o komisionom aranžmanu sa Izvozno-kreditnom agencijom Bosne i Hercegovine (IGA), kako bi Operatoru – Terminalima Federacije BiH d.o.o. Sarajevo bilo omogućeno da postojeća sredstva depozita od četiri miliona KM budu prenamijenjena za obezbjeđenje depozita za novo, povoljnije kreditno zaduženje.

Na dnevnom redu su i informacija o stanju u “Hidrogradnji” d.d. Sarajevo i mogućnosti pokretanja stečajnog postupka za ovo privredno društvo, kao i davanje prethodnih saglasnosti za dodjelu kreditnih dijela sredstava Trajnog revolving fonda za dva privredna društva.

Federalno ministarstvo finansija informisat će članove Vlade Federacije BiH sa više izvještaja za prvi kvartal ove godine.

Između ostalog, bit će razmatrani izvještaj o dugu Vlade Federacije BiH i izvršenje budžeta.

Predviđeno je izjašnjenje Federalne vlade o zaduženju Federacije BiH za dodatni iznos zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 6.000.000 eura namijenjenog nastavaku finansiranja izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu.

Vlada će biti informisana o zaključcima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u vezi s pripremnim aktivnostima u proceduri dostave odgovora na Upitnik Evropske komisije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*