Beograd: Opozicija traži ostavke, poručuje da se bori za demokratiju, ne za procente

Lideri nekoliko opozicionih listi zatražili su danas na protestu u Beogradu ostavke predsjednika RIK-a i njegovog zamjenika, koje smatraju akterima postizbornog prekrajanja izbornih rezultata, i pozvali pristalice da na ponovljenim izborima glasaju za listu DS S – Dveri.Protest je protekao mirno.

Povod za protest  su posljednji rezultati RIK-a po kojima je lista Demokratska stranka Srbije – Dveri, s prvobitnih 5,01 posto, glasova pala ispod izbornog praga – na 4,99 posto.

Na protestima se traži ostavka predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.Opozicija sumnja u regularnost izbornog procesa i tvrde da je pokradeno najmanje 300.000 glasova

Ovo je borba za slobodnu Srbiju, ne za glasove

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je današnji protest borba za slobodnu, demokratsku, tolerantnu Srbiju, a ne za promile i procente.

Navodeći da su pripadnici političke grupacije koja protestuje unutar sebe veoma različiti i da se toliko razlikuju da su često u ovoj kampanji jedni o drugima govorili ružnije nego o lideru SNS Aleksandru Vučiću, on je istakao da ih spaja ideja Srbije u kojoj građani žele da žive, a koju danas nemaju.

“Nju moramo da stvorimo. Različiti da budemo, a jedni druge da poštujemo”, poručio je Jovanović.

On je pozvao građane da se ne plaše, da govore šta misle i bore se za svoje ideje, a Vučića da bude “pristojan predsjednik vlade i da im se ne obraća preko Informera”.

“Čestitaj nam, kao mi tebi, nama to nije potrebno, već ovom narodu”, rekao je Jovanović i dodao da danas “najbolji nisu prvo lice Srbije”.

Lider SDS Boris Tadić ocijenio je da je legitimitet izbornog sistema doveden u pitanje ako se ne poštuje pravo samo jednog čovjeka koji je izašao na glasanje.

Početak kraja vlasti Vučića

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović najavio je da će opozicija na ponovljenim izborima na 15 biračkih mjesta nastupiti zajedno i ocijenio da je ovo “početak kraja vlasti Vučića”.

“Nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana i neke liste spuštaju ispod cenzusa. To neće ići “, rekao je Radulović.
Radulović je rekao da je SNS doživio izborni poraz i da sada to pokušava da zataška.

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović optužio je naprednjake da “pokušavaju da obore neke liste ispod cenzusa kako bi sebi prisvojili mandate”.

Obradović je podsjetio na riječi lidera SNS da bi “prije umro nego da ukrade jedan glas” i pozvao ga da izađe i kaže “ovo su izborni rezultati, a ovo je krađa, ako je Srbin i pravoslavac”.

Prema njegovim riječima, njihova koalicija je “poslije svih prevara, spuštena na 4,9999, odnosno jedan glas ispod cenzusa, taj jedan glas ispod cenzusa je glas svih koji drže do slobode i koji ne daju vlasti da ih pljačka”.

Lider DS Bojan Pajtić rekao je da je sistem bez legitimiteta ako je i jedan glas ukraden.

“Cenzus na izborima su prošli i Dveri – DSS i SDS-LDP-LSV i druge liste, ne zato što je RIK tako odlučio, već zato što su tako građani želeli”, poručio je Pajtić.

On je rekao da je u nedjelju uveče opozicija uradila ono što Vučić nije očekivao – ujedinila se.

Poručio je da se opozicija ne bori za mandate, već da se poštuju glasovi građana i da “jedan čovek ne uzurpira svu vlast”.

“Glas je svetinja, vi ste vlast, ova zemlja ne pripada Vučiću i to je naša poruka”, rekao je Pajtić.

Protest je protekao mirno.

Okupljeni su nosili stranačke zastave i transparente na kojima piše “Vučiću lopove – pokrao si izbore”, “RIK-RIP”, “Spas za moj glas”…

Protest je zakazan pošto je RIK juče saopštila da je lista DSS -Dveri ostala ispod cenzusa sa 4,9 odsto osvojenih glasova.
Pridružio im se i predsednik Ljevice Borko Stefanović.

Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Vuk Drašković nisu se odazvali pozivu da se pridruže protestu sa pozicije poštovanja institucionalnih procedura.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*