Centralna proslava sindikalnog 1. maja u Zenici: Grah, budnica i borba za radnička prava

Centralna manifestacija sindikalnog obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada održaće se u nedjelju u Zenici.

Poruka koju sindikalci žele poslati političarima je da trebaju ozbiljno shvatiti radnike “jer su oni temelj ove države”.

130 godina borbe

Odluku da se manifestacija održi u Zenici donio je Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH, a moto manifestacije je “1886 – 2016: 130 godina borbe za radnička prava, socijalnu zaštitu i dohodak za sve”. Prema riječima Mirnesa Isakovića, predsjednika KO SSS Zeničko-dobojskog kantona, pozvali su ovim povodom i penzionere i zaposlene i nezaposlene i mlade i stare da im se pridruže, svi koji mogu doći.

Nakon proširene sjednice Glavnog odbora i referata predsjednika SSS-a koji će biti u velikoj sali Gradskog vijeća Zenice, u formiranoj koloni sa banerom krenuće prema spomen-obilježju Kameni spavač, gdje će položiti cvijeće i produžiti za Kamberovića polje. Tamo će se ljudima dijeliti besplatno grah – obezbijeđeno je 3.000 porcija, voda i sipati kafa iz najveće džezve na svijetu. Ispred kolone će ići Duvački orkestar KUD Željezara Zenica koji će, nešto ranije, tj. u jutarnjim satima održati tradicionalnu Prvomajsku budnicu, 90. po redu.

Duvački orkestar osnovan je daleke 1926. godine kao Rudarska glazba. Glavni nosioci osnivanja glazbe bili su stručnjaci češkog i slovenačkog porijekla koji su radili u Rudniku i Željezari. Za ovih 90 godina, zenički muzičari su prepoznatljivi po svojim muzičkim pozivima na uranak i odlazak građana na zenička izletišta prvog maja.
Zenički rudari već odavno ne proslavljaju Međunarodni praznik rada onako kako je to bilo nekada, u obližnjim odmaralištima, na planini, uz rijeku, u prirodi. Istina, plate su redovne rudarima, ali, nije više to kao onomad…

– Prije rata 1. maj se slavio na način da su ljudi obilježavali to okupljajući se na zeničkim izletištima, najviše na Bistričaku, gdje su provodili taj dan u krugu porodice. Nismo imali probleme kakve imamo danas. U današnjem vremenu je prisutno pitanje egzistencije većine radnika u našoj zemlji. Rudari su, istina, na neki način zbrinuti kad su u pitanju plaće koje se isplaćuju redovno, ali, kad govorimo za druge radnike, može se reći da su ovo za njih teški dani. Zato treba ukazati na probleme sa kojima se radnici suočavaju, kazao je Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Zenica.
On je pozvao sve zaposlene da dođu u nedjelju u Zenicu i pokažu političarima da se radnička klasa zna boriti za sebe i svoja prava, ali i da im pokažu da oni predstavljaju veliko biračko tijelo, isto ono kojima će se za koji mjesec obraćati i obećavati im mnogo toga lijepog.

Deset predrasuda

Oruč je objasnio da rudari imaju metode koje u svakom momentu mogu koristiti ukoliko dođe u pitanje njihova egzistencija ili sam rad. Rudnici su, veli, u sistemu Elektroprivrede, jedna od najznačajnijih karika u proizvodnji električne energije.
U petak je, kako nam je rekao, održan sastanak Upravnog odbora Samostalnih sindikata rudara Federacije BiH na kojem su sve članice obećale da će se svi rudnici odazvati pozivu.

Mirnes Isaković je objasnio da će se sa proširene sjednice Glavnog odbora SSSBiH poslati poruke poslodavcima da prestanu sa kršenjem prava, da se ponašaju u skladu sa zakonskim procedurama, a da oni kroz podjelu flajera sa “deset najčešćih predrasuda o sindikatu” žele da probaju da mobilišu članstvo, odnosno zaposlene koji nisu članovi sindikata, te s druge strane da motivišu mlade zaposlene da shvate da je jedino sindikat organizacija kroz koju mogu štititi svoja prava.

(Oslobođenje.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*