Počinje “Sarajevo biznis forum”

Sedma međunarodna investiciona konferencija “Sarajevo biznis forum”, na kojoj će učestvovati uticajni biznis i politički lideri iz regiona i svijeta, počet će danas u Sarajevu u organizaciji BBI banke i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Učesnici i panelisti razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivreda, energija, infrastruktura i građevinarstvo, turizam i edukacija, te perspektive saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Na ovogodišnjem “Sarajevo biznis forumu” učestvovat će 150 članova delegacije iz Kine, 25 članova delegacije iz Indije, kao i delegacije iz Malezije, Sudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Turske.

Sve je spremno za održavanje dvodnevnog foruma, koji je ove godine obogaćen saradnjom sa “Biznis forumom Kina plus 16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope”, ističu iz BBI banke.

“Sarajevo biznis forum” predstavlja platformu za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta.

“BBI banka već sedmu godinu kroz ‘Sarajevo biznis forum’ radi na kreiranju investicionog ambijenta u okviru svoje društvene odgovornosti kako prema lokalnoj, tako i široj zajednici regije Jugoistočne Evrope. Želimo da ovaj region predstavimo u svijetu, kao jedan od najdinamičnijih dijelova Evrope za investicije”, rekao je direktor BBI banke Amer Bukvić.

Tokom drugog dana “Sarajevo biznis foruma” eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će da nađu zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

Paralelno sa održavanjem panela, bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih i regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine “Sarajevo biznis forum” dodijelit će i priznanje “Sarajevo biznis most” najboljim preduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma bit će dodijeljene nagrade za najbolje studentske biznis-planove.

Forum će danas otvoriti ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, direktor BBI banke Amer Bukvić i predsjednik grupacije Islamske razvojne banke Ahmad Mohamad Ali.

Predviđena su i obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, te ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića.

Tokom ceremonije otvaranja, poruku Vlade Kine pročitat će ministar Ning Jiže, a predviđeno je i obraćanje zamjenika premijera Turske Mehmeda Šimšeka.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*