Ostrvo sa četvero živih i 20.000 mrtvih ljudi!

Ostrvo Bardsey nalazi se oko tri kilometra od velške obale, a njegovo ime znači “Ostrvo bardova” ili, kako neki tvrde “Ostrvo Barde”, prema vikinškom vojskovođi.

Historija ostrva je vrlo duga i fascinantna. Ono je naime bilo naseljeno još u neolitu, a u petom vijeku je postalo utočište za prognane krišćane.

Godine 516. Sv. Kadfan tamo je sagradio samostan zbog čega su ostrvo u sljedećim vjekovima pohodili brojni hodočasnici, što je slučaj i danas.

O koliko se važnom mjestu za krišćane radi, govori i podatak da je ostrvo postalo poznato kao “sveto mjesto za sahranjivanje najhrabrijih i najboljih u zemlji”, a Bardovi su ga nazivali “zemljom oprosta i putem u raj”.

Na ostrvu su sahranjeni neki od najpoznatijih velških svetaca, a s obzirom na vjekove hodočašća, legenda kaže kako je na ostrvu sahranjeno oko 20 hiljada svetaca.

Svako ko stupi nogom na ostrvo tako će sigurno čuti priču kako “nije moguće negdje zabiti lopatu, a da ne pogodite nečije kosti”.

Drevni samostan i crkvu 1537. je godine srušio Henry VIII, a u 19. vijeku je počelo svojevrsno renoviranje ostrva. Na njemu su sagrađene farme, nekoliko kuća i kapela.

Još 1881. godine na ostrvu je živjelo 132 ljudi, a ta je brojka godinama opadala. Posljednji popis je sproveden 2003. godine i tada je na ostrvu živjelo četvoro ljudi.

Ostrvo je 1979. uz pomoć velške crkve kupio “The Bardsey Island Trust” koji se fokusirao na prirodno očuvanje ostrva, arhitekture i stočarstva.
(MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*