Dokumentarni film "Silovanje u ratu - nevidljivi ožiljci", potresna video priča o seksualnom zlostavljanju žena i muškaraca u logorima BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine naredne sedmice bit će premijerno prikazan u Sarajevu. ( Elman Omiç - Anadolu Agency )

“Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”, potresna priča o silovanju žena i muškaraca u logorima

Dokumentarni film “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”, potresna video priča o seksualnom zlostavljanju žena i muškaraca u logorima BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine naredne sedmice bit će premijerno prikazan u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o trećem filmu na kojem je režiser Avdo Huseinović sarađivao sa Savezom logoraša u BiH.

Namjera Saveza logoraša u BiH bila je da snimanjem ovog dokumentovanog filma ostane trajno zabilježene priče logoraša koji su pretrpjeli velike torture i koji su danas nevidljivi članovi društva, istakao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ističe kako je riječ o najpotresnijem filmu u kojem je Savez uzeo učešće, te kako se u njemu prvi put pojavljuju muškarci, žrtve silovanja koji pričaju na koji način su zlostavljaju.

“Ovo je najteži film. Film sa potresnim pričama preživjelih logoraša koji su preživjeli silovanja. U ovom filmu po prvi put muškarci logoraši pričaju svoju priču. Ne šta su vidjeli već šta su preživjeli. U BiH se na jedan način već predstavilo silovanje žena. Neću reći da je to nešto što je, ne daj Bože normalno, već je ušlo u naše uči, ali o silovanim muškarcima nije se puno govorimo. U ovom filmu govore silovane logoraši, logorašice, o torturi i patnji. Željeli smo ovim filmom ohrabriti sve one koji su prošli torturu silovanja, a još uvijek šute, osjećaju stid i sram. Ne trebaju se oni stidjeti već oni koji su ta zlodjela vršili. Želimo pozvati naše članstvo da skupe hrabrosti da o tome javno progovore”, rekao je Mešković.

Podsjetio je kako će Savez logoraša u BiH u skorije vrijeme realizirati još dva dokumentarna filma o djeci logorašima koji su svoje djetinjstvo proveli u logorima, te o logorašima koji su korišteni kao “živi štitovi”.

Huseinović je istakao kako je, tokom rada na filmu, istraživao silovanja muškaraca u ratovima kroz historiju gdje nije mogao naći pisane tragove o tom “fenemenu”.

“Nakon desetog dokumentarnog filma, prestao sam brojati filmove. Više ne znam. Svaki film je bio posebno težak na svoj način. Ovo je bio jedan od najtežih. Čak i kad smo razgovarali o ideji filma u Savezu, danima smo tražili način kako pristupiti ovoj tematici, kako će javnost reagovati na sve ali zaključak je bio: ako ne ispičamo ovu priču sada kada su muškarci odlučili govoriti o silovanju, desit će se da tog velikog zločina nije ni bilo. Prvi put sam tražio paralelu, da li se to događalo ranije u ratovima, nigdje nismo naišli na podatak da su muškarci bili silovani. Ni nacisti tokom Drugog svjetskog rata nisu vršili seksualno zlostavljanje muškaraca”, rekao je Huseinović.

Prema njegovim riječima, u filmu govore i logoraši koji su u vrijeme kada je nad njima izvršeno silovanje imali po 19 godina.

“Njih dvojicu su tjerali na seksualne odnose. Tjerali su sinove i očeve da imaju odnose. To je strašno”, rekao je Huseinović dodajući kako se nada da će nadležni sudovi koristiti film kako bi procesuirali odgovorne za ratna silovanja.

Dokumentarni film u trajanju od 66 minuta, sniman je na području Zvornika, Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Kalinovika, Miljevine, Brčkog, Kladnja, Vlasenice, Vogošće i Kiseljaka.

Film će biti premijerno prikazan u Sarajevu, u utorak, 10. maja, u 20 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC), a ulaz će biti besplatan. Film će biti prikazan na bosanskom jeziku, uz turski titl, nakon čega će biti preveden na druge jezike.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*