Erdogan: Terorističke organizacije u Siriji štete samo muslimanima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu u Malatyi, u centralnom dijelu Turske, kako su terorističke organizacije u Siriji naštetile samo muslimanima na tom području.

Erdogan se obratio stanovnicima grada Malatya te se tom prilikom osvrnuo na akuelna dešavanja. On je kazao kako je u antiterorističkim akcijama turskih oružanih snaga Turske od jula prošle godine, iz grada Malatya poginulo 13 vojnika te je uputio poruke saučešća njihovim porodicama. Naglasio je kako je Malatya grad u kojem žive i Turci i Kurdi, ali isto tako i suniti i aleviti, te kako je to grad koji je oduvijek na najjasniji i najkonkretniji način osuđivao terorizam. Govoreći o borbi protiv organizacije FETO/PDY, pokreta poznatiji kao Hizmet na čelu sa Fetullahom Gulenom, Erdogan je aludirajući na Gulena rekao:

“Neka se ne nadaju bespotrebno. U Americi su sebi pronašli mjesto na 400 dunuma zemlje. Vjerovatno je tamo njihova država. Otuda pokušava napraviti nered u mojoj zemlji. Da to spriječimo radimo sve što je potrebno, a to ćemo i nastaviti”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na dešavanja u Siriji, kazavši kako su terorističke ogranizacije teret na leđima stanovnika regije i da teroristi jedino štetu nanose muslimanima.

“Zapad govori o namjeri uvođenja demokratije pa onda crvene tepihe prostire pred one koji vojnim udarom ruše demokratskim putem izabrane predstavnike naroda”, rekao je Erdogan.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*