Danas je Dan pobjede nad fašizmom

Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratificirao je u ime Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, kao predstavnik Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Pa iako je, zvanično, Drugi svjetski rat okončan 9. maja, on je trajao još nekoliko mjeseci, sve do bezuvjetne kapitulacije Japana i to tek nakon što su Amerikanci na ovu zemlju bacili dvije atomske bombe, na Hirošimu i Nagasaki.

Više od 50 miliona mrtvih, žrtava fašizma, trebalo je da bude opomena svijetu, da se zlo kakvo je čovječanstvo vidjelo četrdesetih godina 20. stoljeća nikada i nikome ne ponovi. Danas je, međutim, svima jasno da još postoje tendendicije koje potvrđuju da fašizam nije pobijeđen.

Sve je više država u kojima, suočeni sa raznim izazovima, političari nastoje uskraćivanjem sloboda građana umanjiti štetu po svoje vladanje, spriječiti slobodu riječi, kretanja i svega ostalog što su mnogi smatrali osnovnim i neupitnim pravima nakon što je 1945. godine pobijeđen fašizam.

Država žmiri na jedno oko i tolerira fašizam
U Bosni i Hercegovini, 71 godinu od “sloma fašizma” ruše se spomenici antifašistima. Partizanski spomenik u Mostaru išaran je fašističkim obilježjima, prljav i zapušten. Na utakmicama se mogu vidjeti nacističke zastave, a još češće se čuju skandiranja iz najmračnijeg dijela ljudske historije. Djeluju ogranci neofašističkih organizacija iz susjedstva. Domaća vlast žmiri na jedno oko i tolerira to.

I dok se četnici Ravnogorskog pokreta nesmetano postrojavaju usred Bosne i Hercegovine, dok seljaci zbog susreta delegacija iz dvije države u Hercegovini traktorima na zemlji iscrtavaju ustaške znakove, a selefije prijete uvođenjem fašizma “na njihov način”, u Parlamentarnoj skupštini BiH ne može proći Zakon kojim se želi zabraniti djelovanje fašista.

Zato još ima smisla u ovoj nesretnoj i najljepšoj zemlji na svijetu pozdraviti pozdravom iz doba kada je postojala mnogo veća odlučnost da se zlu (fašizmu) svih oblika stanje ukraj.

SMRT FAŠIZMU!!!

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*