Sportski dan u OŠ “Bukinje”

Udruženje „Amica Educa“ je ovih dana organiziralo „Sportski dan“ u okviru projekta “Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju” koji se ove školske godine implementira u OŠ “Bukinje“, koju pohađa 325 učenika/ca.

Djeca su imala priliku da se takmiče u četrnaest „igara bez granica“, te u igrama „zamijenjenih rodnih stereotipa“ čiji je cilj bio upravo preispitati rodne stereotipe tako što su dječaci učestvovali u igrama poput preskakanje lastiša i hula-hop, a djevojčice u fudbalu i natezanju konopca.

Mališani od I do IV razreda su stvarali u „kreativnom uglu“ i bili u „potrazi za blagom“. Po završetku sportskih aktvnosti, učenici/ce OŠ“Bukinje“ su imali priliku uživati u likovnim radovima svojih školskih drugara izrađenih na temu Natječaja „Različiti i različite, ali ravnopravni“, među kojima su odabrana tri koja su najadekvatnije odgovorila na temu i koji su prigodno nagrađeni.

„Sportski dan“ je bio samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje je „Amica Educa“ implementirala u sklopu projekta. Od početka školske godine; šest mladih, obrazovanih, nezaposlenih ljudi je educirano za rad sa djecom na temu projekta kao i nastavno osoblje O.Š.“Bukinje“, održane su lutkarske i forum predstave, te 14 psiho-edukativnih radionica za sve razrede.

Projekat je finansijski podržan od strane IN Fondacije – fondacije za unaprijeđenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*