Po jedan cvijet za ljepši svijet

Naš grad je danas bogatiji za jedan cvjetni kutak koji su uredili učenici IVb razreda Osnovne škole “Sveti Franjo”. Riječ je o zajedničkom projektu u kome su portneri bili Grad Tuzla, Eko- zeleni TK, učenici i roditelji.

Akcija je nazvana simbolično: “Po jedan cvijet za ljepši svijet”. Pozivu na suradnju u projektu odazvali su se prof. dr Muhamed Omerović koji je djeci održao zanimljiv i poučan eko sat. Razgovarali su o tome koliko je važno čuvati okoliš, brinuti se za čistoću, biljke. Prof. dr. Omerović istakao je važnost metode “uključi me” koja pomaže djeci usvojiti predviđene nastavne sadržaje na najzanimljiviji i najtrajniji način.

Djeca su na dar dobila i Eko priručnike.
Djeci, školi i učiteljici uručene su i zahvalnice udruge Eko – zelenih TK za inicijativu i realiziranju akcije koja ima za cilj podizanje svjesnosti o važnosti čuvanja okoliša od zagađenja ali i podizanje svjesnosti o odgovornosti svakog pojedinca.

Gradska uprava ponudila je prostor a nadležna služba ga je pripremila za sadnju. Cijelu akciju iskoordinirala je mama Merima Bosankić.
Tako smo, na poseban način, obilježili Dan biološke raznolikosti koji nam dolazi u susret.

Akcija je kruna projekta pod nazivom Vremeplov kome su se učenici posvetili proteklih mjesec dana. U okviru projekta učenici su posjetili tuzlanske galerije, kazališta, Arhiv, Biblioteku, istraživali i učili o značajnim pojedincima koji su obilježili povijest kraja u kome su rođeni, fotografirali lijepa ali i ona manje lijepa mjesta u Tuzli. U svojoj učionici “simulirali” su izbor gradonačelnika i gradskih vijećnika, okušali se u pisanju predizbornih programa i u osmišljavanju kampanje. Po jedan dan proveli su na radnom mjestu svojih roditelja a onda razmijenili svoja iskustva putem video uradaka i fotografija.
Zamišljali su budućnost svoga grada, onakvu kakvu oni priželjkuju. Grad u kome postoji biciklistička staza, zoo vrt, više parkova za igru.

Radovi su prikupljani putem zajedničke internetske platforme. Koristili smo suvremene uređaje (tablete, pametne telefone, računala), i tako digitalizirali nastavu. Sve aktivnosti, fotografije, literarni radovi, ideje, likovni radovi, naći će mjesta u knjizi koju pripremaju zajedno s učiteljicom. Zahvaljuju se pokretu Eko – zeleni TK, profesoru Omeroviću, nadležnima iz Gradske uprave Tuzla na suradnji i nadaju se da ovo neće biti naš jedini zajednički projekt. Iako je kiša na trenutke pokušavala pokvariti entuzijazam malih vrtlara, vrijedne ručice ipak su uredile jedan kutak grada.  Jedina briga im je, kako kažu, da im netko ne pogazi ili ne uništi cvijeće.

(RTv7/učiteljica Jagoda Iličić)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*