Lagumdžija – Desir – Roth: Sada je prioritet obnova zemlje

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas se u Sarajevu sastao s državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Francuske Harlemom Desirom i državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i izaslanikom za njemačko-francusku saradnju Michaelom Rothom.

U fokusu razgovora bila je situacija u Bosni i Hercegovini, a sagovornici su se usaglasili da je prioritet u ovome trenutku obnova zemlje nakon katastrofalnih poplava.

Međutim, nakon oktobarskih izbora nužno je raditi na širim strukturalnim i ustavnim reformama u pravcu osiguranja funkcionalnije države, uključujući i provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Stotinu godina nakon početka Prvog svjetskog rata kako svijet, tako i mi moramo pokazati da smo naučili lekcije praveći BiH normalnom, evropskom državom. Tek tada možemo reći da su pred nama nova, drugačija stoljeća mira i prosperiteta svih ljudi koji žive na ovim prostorima.

Lagumdžija se ovom prilikom zahvalio vladama Republike Francuske i SR Njemačke na upućivanju interventne pomoći našoj zemlji tokom prošlomjesečnih poplava, kao i na izdvajanju značajnih sredstava za saniranje nastalih šteta, o kojima je sagovornike posebno informirao.

Također je ocijenio da je za uspjeh donatorske konferencije veoma bitno da je procjena šteta i potreba za oporavak i sanaciju provedena na svim nivoima vlasti uz podršku Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke i predstavlja prikaz ukupne štete, učinaka, uticaja i potreba, te da je u sačinjavanju procjene korištena metodologija koja je u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima.

Sagovornici se u saglasili u ocjeni da je donatorska konferencija, koju organiziraju Evropska komisija, Francuska i Slovenija, izuzetno značajna kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijeli region, pri čemu je državni sekretar Desir naglasio da su ciljevi donatorske konferencije sa francuske strane obnova u pogođenim područjima, doprinos regionalnoj saradnji kroz konkretne aktivnosti i modernizaciju zemlje, a ne samo povratak na prijašnje stanje već i unapređenje i poboljšanje, naročito sistema za odbranu od poplava.

Također su ocijenili da će donatorska konferencija i napori koji se ulažu i koji će biti uloženi u sanaciju nastalih šteta biti prilika i za intenzivniju saradnju Bosne i Hercegovine, evropskih zemalja i Evropske unije u cjelini i generalno prilika za snažniji ekonomski razvoj BiH.

Lagumdžija je naglasio da Bosna i Hercegovina u kontekstu procesa evropskih i evroatlantskih integracija Francusku i Njemačku vidi kao svoje strateške partnere, te da je za našu zemlju veoma značajan nastavak snažne podrške ovih zemalja otklanjanju zastoja u procesu EU integracije.

Kazao je da su zaključci Vijeća za vanjske poslove EU iz aprila ove godine važan korak ka stvaranju novog zamaha u procesu integracija, a posebno je značajno zajedničko djelovanje u rješavanju ekonomskih i socijalnih problema u BiH.

Govoreći o obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, Lagumdžija je istaknuo da je značajno da su Francuska i Njemačka, kroz organizaciju brojih kulturnih, naučnih i sportskih događaja, uključene u programe obilježavanja, te da njihovi predstavnici prisustvuju obilježavanju ove godišnjice u Sarajevu.

Lagumdžija, državni sekretar Desir i državni ministar Roth su zajednički ocijenili da je izuzetno važno da se danas, nakon 100 godina, obilježavajući godišnjicu, upravo iz Sarajeva u svijet uputi snažna poruku mira, tolerancije i solidarnosti, koja će prije svega biti upućena mladim ljudima u BiH i izvan nje.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer će Bosna i Hercegovina učestvovati u programu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Francuskoj učešćem na vojnom defileu u Parizu 14. jula 2014. godina, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(RTV7/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*