Postavljena izložba Arhiva FBiH pod nazivom “Sarajevski atentat”

Međunarodna izložba na otvorenom “Sarajevski atentat” povodom 100. godina od atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda upriličena je ispred Katedrale Srca Isusova u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Adamir Jerković u obraćanju prisutnima podsjetio je na “Sarajevski atentat” koji se dogodio prije 100 godina, a kada su ubijeni Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija.

“Ovu izložbu želimo potpisati kao bh. postavku, ni srpsku, ni bošnjačku ni hrvatsku, već i bošnjačku i hrvatsku i srpsku”, kazao je Jerković.

Prema njegovim riječima, nakon “Sarajevskog atentata”, vođen je bezdušni rat u kojem su pokopana moćna carstva, a rođene nove države.

“Ovdje smo, slaveći mir, održali zimsku Olimpijadu 1984. koja je prenijela poruke bratstva i ljubavi u srca ljudi širom svijeta. U Sarajevu je zatim od 1992. do 1995. godine klonuo svijet, koji je moralno poražen, ali ne i s njim BiH koja je opstala unatoč besprizornoj agresiji. Ovo je bilo stoljeće i rata i mira, ovdje je potpaljen užasan rat, ovdje je trajao varljivi mir, ovdje se umiralo, ponovo rađalo i uvijek vjerovalo da poslije kiše sunce izlazi”, poručio je Jerković.

Govoreći o izložbi Jerković pojašnjava da je riječ o poduhvatu Arhiva FBiH.

“Ona prati posljednje putovanje austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, koje je započelo u Trstu, nastavilo se u Metkoviću i Mostaru i konačno završilo ubistvom u Sarajevu. U pobrojanim gradovima priredili smo izložbe, a narednu postavku, nakon Sarajeva, postavit ćemo u Trstu, u kojem ćemo boraviti na poziv njegovog gradonačelnika”, pojasnio je Jerković.

Prema njegovim riječima, međunarodna izložba “Sarajevski atentat” prikazuje događaje od prije stotinu godina, ali bez ideoloških predznaka i govori o njihovim akterima na objektivan način.

“Arhiv FBiH neće učestvovati u rasplamsavanju vatre unutar BiH i upuštati se u ocjene da li je ubistvo Franza Ferdinanda bio teroristički akt, kako se čuje na jednoj strani, ili je bio herojski čin svetosavskih junaka. Znamo da je nakon ovoga buknuo krvavi rat koji je odnio milione ljudskih života i u koji je bila uključena tada siromašna, ali herojima bogata BiH i rat u kojem su ginuli Bosanci bez obzira na vjeru ili naciju”, pojasnio je Jerković.

Kako kaže, Arhiv FBiH nastavit će da širi poruke mira čak i onda kada bude govorio o Prvom svjetskom ratu sa izložbom koja slijedi poslije ove međunarodne postavke “Sarajevski atentat”.

“Mi ćemo tako zaokružiti historijsko poglavlje ratova koji su zahvatili cijeli svijet”, poručio je Jerković.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*