Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom EU: Status zemlje kandidata do kraja 2017. godine

Članovi Predsjedništva BiH informisali su danas delegaciju EU o rezultatima postignutim na evropskom putu BiH nakon formalne predaje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u Uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasom Majer-Hartingom naglasili su da je BiH predajom zahtjeva za članstvo u EU napravila veliki iskorak ka evropskim integracijama.

Oni su istakli da sada pred zvaničnicima BiH stoji ozbiljan rad, prevashodno na rješavanju socijalno-ekonomskih pitanja, naglasivši da su ključna pitanja za finalizovanje procesa aplikacije objavljivanje rezultata popisa iz 2013. godine, kao i funkcionalan mehanizam koordinacije, te prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović i Čović iskazali su uvjerenje da će BiH, u skladu sa Master planom integrisanja BiH u EU, dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine.

Generalni direktor Danijelson i izvršni direktor Majer-Harting pozvali su članove Predsjedništva BiH da nastave, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, vođenje aktivnosti u procesu evropskih integracija, prije svega na sprovođenju reformi i održavanju političke stabilnosti, kako bi BiH u što skorijem roku dobila željeni kandidatski status.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Diana Čekić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*