Barcelona odbranila titulu prvaka Španije, Real pobijedio Deportivo

Iznenađenja nije bilo, Barcelona je na tronu! Jedna od najzanimljivijih utrka španske Primere u ovom stoljeću završena je odbranom titule katalonskog tima. U posljednjem, 38. kolu Barcelona je u gostima rezultatom 3:0 savladala Granadu, dok je Real Madrid sa 2:0 porazio Deportivo La Corunu.

Barcelona sada ima 24 titule prvaka Španije. Po tome je i dalje bolji Real Madrid koji je rekorder sa 32 osvojena naslova. Uzmemo li u obzir posljednjih 12 sezona, u kojima je Barcelona osvojila osam, a Real tri titule, onda je jasno da bliža historija ukazuje na dominaciju Blaugrane. Jednu od tih 12 titula osvojio je Altetico Madrid prije dvije sezone.

Granada nije uspjela ni otežati posao Barceloni koja je povela u 20. minuti nakon lijepe akcije koju je na asistenciju Albe krunisao Suarez. Urugvajac je povisio na 2:0 u 38. minuti i već tada je skoro sve bilo jasno. Konačnih 3:0 svojim hattrickom Suarez je postavio u 86. minuti.

To je bio 40. gol Suareza u ovoj sezoni Primere i zasluženo je osvojio titulu najboljeg strijelca lige. Pored Messija i Ronalda, Urugvajac je jedini igrač u historiji Primere sa barem 40 postignutih golova u jednoj sezoni.

Suarez je odigrao impresivnu sezonu u kojoj je učestvovao u čak 81 Barcinom pogotku u svim takmičenjima. Postigao je ukupno 59 golova i dodao 22 asistencije. Uz to, pogodak protiv Granade bio je njegov 14. gol u posljednjih pet ligaških mečeva.

Real Madrid je također lagano obavio svoj dio posla. Ronaldo je pogodio već u sedmoj minuti, a onda je u 25. minuti udvostručio vodstvo i postavio konačnih 2:0. Time je stigao do brojke od 35 golova u ovoj sezoni Primere.

Možda bi Portugalac postigao još barem jedan pogodak da nije zamijenjen Jamesom Rodriguezom na otvaranju drugog dijela. Trener Real Zinedine Zidane vjerovatno je, shvativši da je Real na pragu pobjede, štedio Ronalda koji se nedavno oporavio od povrede, jer 28. maja Galacticosti će igrati finale Lige prvaka protiv Atletico Madrida.

Barcelona bi sezonu mogla završiti sa četiri osvojena trofeja ukoliko savlada Sevillu u finalu Kupa Kralja 22. maja. Barca je ove sezone osvojila evropski Super kup, Svjetsko klupsko prvenstvo i Primeru. Dva trofeja koja su joj izmakla su Liga prvaka i španski Super kup.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*