Reiner: Hrvatska svim srcem stoji na raspolaganju BiH

“Uz dobru volju obje strane mogu se postići dogovori oko otvorenih pitanja, koji će zadovoljiti obje strane”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

On je kazao da se na sastanku s predstavnicima oba doma Parlamenta BiH  razgovaralo o gospodarskim odnosima jer su oni ” malo oslabili prošle godine, a za to nema razloga”, smatra Reiner.

“Vjerujemo da bi se mogli puno povećati, da bi se investicije jedne zemlje u drugu mogle povećati. Više od 200 hrvatskih preduzeća ima predstavništva u BiH, a 86 bh. firmi ima svoja predstavništva u Hrvatskoj. To se može povećati, kao i trgovinska razmjena. Razgovarali smo o infrastrukturnim i energetskim projektima, koji ne bi bili samo od značaja za BiH i Hrvatasku, već za Jugoistočnu i srednju Evropu”, rekao je Reiner.

On je naglasio da se Hrvatska bori za jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Hrvatska ima i ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima u BiH. Hrvatska podržava i podržavat će evropski put BiH, pogotovo kada je trasiran predavanjem službenog zahtjeva za pristup EU. Stojimo na raspolaganju sa svim iskustvima koje smo stekli nakon pregovora za pristup u EU, kao i sa svim dokumentima koje smo trebali imati”, kazao je on.

Predsjednik Hrvatskog sabora je naglasio da je Hrvatska za suverenu, funkcionalnu i cjelovitu BiH koja ide prema Evropskoj uniji.

“Hrvatska stoji na raspolaganju svim srcem Bosni i Hercegovini”, zaključio je on.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*