Da li će entitetske vlasti donijeti Zakon o ličnom bankrotu po uzoru na države iz EU?

Lični bankrot prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i kontroliranu otplatu njihovih dugova i potraživanja. Ukoliko Federacija BiH i Republika Srpska dobiju ovaj zakon, bila bi uređena opća pravila o stečaju potrošača, te bi se stvorile pretpostavke za otvaranje postupka stečaja potrošača pred sudovima.

Zakon o ličnom bankrotu, po sličnim principima, već se primjenjuje u susjednoj Hrvatskoj.  Cilj Zakona je poštenog potrošača osloboditi obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima. Poštenje potrošača utvrđuje sud, uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje postupka stečaja te njegovo ponašanje tijekom sudskoga postupka i razdoblja provjere ponašanja.

Novi Zakon sigurno neće biti čarobni štap kojim će biti rješeni problemi prezaduženih građana ali svakako može biti mehanizam koji će dužniku dati mogućmost za novi početak. Bitno je naglasiti da ovim zakonom ljudi ne smiju biti zavarani i dovedeni u zabludu da se radi o oslobađanju od postojećih dugova te da lični bankrot može pokrenuti isključivo dužnik. Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih država u Europi koja nema institut ličnog stečaja.

(rtv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*