NSA povezana sa hvatanjem osumnjičenih u BiH

Američka Nacionlna sigurnosna agencija (NSA) dostavila je podatke na osnovu kojih je vojska Sjedinjenih Država 2002. godine uhvatila šest muškaraca u Bosni i Hercegovini i u tajnosti ih prebacila u zatvor Guantanamo, navodi se u novim dokumentima koje je objavila internet publikacija Edwarda Snowdena.

Na internet-sajtu “Intersept” navodi se da će kompletni podaci o desetogodišnjim aktivnostima NSA biti objavljeni u narednim mjesecima.

Snowden je bivši službenik NSA koji je medijima dostavio informacije o tajnom špijunskom programu ove službe, a privremeni azil je dobio u Rusiji.

Prvi paket sadrži 166 dokumenata, koji pokrivaju period od 2003. do 2012. godine. U njima se otkriva da je NSA sarađivala sa ostalim državnim agencijama u ispitivanju zatvorenika u pritvornom centru na Kubi, uključujući formulisanje pitanja i strategije ispitivanja.

NSA je odbila da komentariše ove navode, navodi “Intersept”, a prenosi “Raša tudej”.

Jedan Alžirac, koji je uhvaćen u Bosni i Hercegovini, bio je zatvoren šest mjeseci pod optužbom da je planirao napad na Ambasadu Sjedinjenih Država, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Jedini nagovještaj njegove krivice bili su obavještajni podaci NSA, koje ova služba nije podijelila sa vlastima u Bosni i Hercegovini.

To je bila jedina poznata operacija rendicije koju je američka vojska obavila izvan Afganistana. Ostale je izvršila Centralna obavještajna agencija (CIA).

Svi pripadnici “alžirske šestorke” na kraju su oslobođeni iz Guantanama do 2013. godine, bez podizanja optužnica.

Među objavljenim dokumentima su i podaci o učešću NSA u invaziji na Irak 2003. godine, potom o uspješnoj špijunskoj operaciji protiv Sjeverne Koreje te o prisluškivanju stranih komunikacionih satelita.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*