Potrebna reforma obrazovnog sistema

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u saradnji sa USAID Sida GOLD projektom , organizovao je  okrugli sto o temi „ Usklađivanje obrazovnih politika  sa potrebama tržišta rada  kroz javno-privatno umrežavanje“.

Jeadn od ciljeva okruglog stola bio je  sagledavanje  trenutne situacije odnosa obrazovnih politika i i tržišta rada, kaže Mersija Jahić, savjetnik za obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade TK.

Kada su u pitanju najtraženija zanimanja, od Razije Majstorović, šefice Odjeljenja za posredovanje pri zapošljavanju pri Službi za zapošljavanje TK, saznali smo da su to, za visoku stručnu spremu: ekonomista, pravnik, inžinjeri informatike, elektrotehnike; od stručnih zanimanja: zidar, tesar, limar, krojač, prodavač; za srednju stručnu spremu: elektrotehničar, ekonomski tehničar, mašinski tehničar i  maturant gimnazije za administrativne poslove.

Gospođa Majstorović smatra da obrazovni sistem mora biti fleksibilan i mora pratiti potrebe poslodavaca.

Sama činjenica da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi blizu 93 hiljade nezaposlenih, zahtijeva reformu obrazovnog sistema, smatra ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Danijela Simić, koja je također učestvovala u radu okruglog stola.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*