Hapšenja zbog iskorištavanja prirodne nesreće u BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva „Sailor“, koja se izvodi na području Banja Luke i Mostara

U okviru ove akcije do sada su slobode lišene četiri osobe inicijala M.M., Ž.Đ., D.T. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ove osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsificirali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

U okviru akcije “Sailor” pretreseni su objekti na šest lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Banjoj Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana, saopćeno je iz SIPA-e.

(Fena)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.