Yildirim izabran za novog predsjednika AKP-a

Sa 1.405 glasova delegata na drugom vanrednom kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP) zastupnik turskog parlamenta iz Izmira i aktuelni turski ministar transporta, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim izabran je za novog predsjednika te vladajuće političke opcije u Turskoj.

Zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom bio je uključen i u osnivanje AK partije i na parlamentarnim izborima 3. novembra 2002. godine je izabran za zastupnika u turskom parlamentu. Nedugo zatim imenovan je za ministra transporta. koju je do sada obavljao 11 godina i postao ministar sa najdužim mandatom u tom resoru Turske.

Nešto prije glasanja Binali Yildirim je rekao u obraćanju skupu kako je prvi predsjednik AK partije Recep Tayyip Erdogan čovjek misije, čovjek naroda i nezaustavljivi borac za dobrobit Turske.

“Ja sam saputnik Recepa Tayyipa Erdogana i mogu slobodno kazati da je njegov put moj put, naš put. Njegova borba je moja borba. Predsjednika biraju milioni građana i on ima ogromnu političku odgovornost. Njegove odgovornosti u direktnoj su vezi s potrebama građana i zato treba stvarno stanje promijeniti u pravno stanje. Put za to je novi Ustav i u njemu predsjednički sistem”, rekao je Yildirim.

Aktuelni premijer Turske Ahmet Davutoglu je u obraćanju istakao kako se može opraštati i povlačiti sa funkcija, zvanja i fotelja, ali kako se nikada neće odreći i povući iz misije, prioriteta i borbe koju vodi pokret AK partije, javlja Anadolija.

„Mi ne trčimo za kratkotrajnim i prolaznim temama, već trajnim vrijednostima i dobru. Nikada nećemo pokleknuti na tom putu, niti nasjesti na zamke, niti ćemo ikada zaboraviti našu misiju i ljubav“, poručio je Davutoglu i dodao da danas u Anari nije opoštajni kongres, već kongres nastavka puta, baš kao što je to bio i prvi vanredni kongres u augustu 2014. godine kada je na funkciji čelnika stranke naslijedio aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U pisanoj poruci upućenoj učesnicima drugog vanrednog kongresa Stranke pravde i razvoja, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je istakao kako je polaganjem zakletve na funkciju predsjednika zemlje prekinuo službenu i pravnu vezu sa tom strankom, ali da vezu u srcu sa tom partijom nikada nije, niti će prekinuti, javlja Anadolija.

(AA/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*