Popodne, vanredno zasjeda Dom naroda Parlamenta FBIH, na dnevnom redu sanacija posljedica poplava

Dom naroda Parlamenta Federcije Bosne i Hercegovine nastavit će popodne u Sarajevu ranije započetu vanrednu sjednicu, a potom održati novu, također vanrednu, da bi, među ostalim pitanjima, razmotrio set zakona i drugih odluka, predloženih iz Federalne vlade, o sanaciji posljedica u Federaciji izazvanih katastrofalnim majskim poplavama u BiH.

To su zakoni o osnivanju fonda za pomoć poplavljenim područjima te o nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone u kojima se desila poplava, kao i zakon o ustupanju, bez naknade, građevinskog zemljišta ljudima što su koji su u velikoj prirodnoj nesreći ostali bez krova nad glavom.

Delegati će danas razmotriti i predloženu odluku o zaduženju po sporazumu Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom za projekt hitnog oporavka od katastrofalnih majskih poplava.

Ovo zaduženje na nivou BiH iznosi 100 miliona dolara, a s državnim i entitetskim nivoima je usuglašeno da Federaciji BiH i Republici Srpskoj pripadne po 47,5 miliona dolara te Brčko Distriktu pet miliona.

Predstavnički dom je protekle sedmice odobrio još jedno zaduženje kod Svjetske banke, koje za Federaciju iznosi 10,2 miliona dolara, za realizaciju projekta zaštite od poplava rijeke Drine u Bosni i Hercegovini.

Odobreno je i dodatno zaduženje Federacije BiH od 92.030.000 KM po 4. stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, o čemu bi danas trebalo da se izjasni i Dom naroda.

U najavljenom dnevnom redu je i predloženo zaduženje od 11 miliona eura po ugovoru o zajmu i projektu između Njemačke razvojne banke, Bosne i Hercegovine, Federacije i općina Tuzla i Zenica za projekt vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda u BiH. Ministar Ante Krajina je kazao da bi po ovom sporazumu stiglo i 10,99 miliona eura granta.

Prijedlog zakona o inspekcijama u FBiH, kao dio Vladinog antikoruptivnog seta propisa, također je u najavi današnjeg zasjedanja.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*