Novalić: Neki mladi odlaze iz BiH iako imaju dobre poslove

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je u emisiji Pressing na N1 da neki mladi odlaze iz BiH iako imaju dobre poslove.

Ako država zaposli 50.000, još 200.000 će ih otići iz BiH.

“Neki mladi odlaze iako imaju dobre poslove. To im je izazovno. Naš je zadatak da im omogućimo da ovdje rade, a na svakome je da li će ostati ili otići. Život je lopta šarena, a to posebno važi za mlade ljude.”

Fadile povećajte plate i smanjite radno vrijeme u FBiH. Učinite ljude sretnima.

“Nije naš posao da povećavamo plate. Broj radnih sati kod nas je 40, a maksimalno 48. Neke države podižu broj radnih sati. Skandinavske zemlje smanjuju broj sati, ali one imaju veoma mali broj stanovnika, obilje prirodnih bogatstava i ne ratuju 200 godina.”

Zašto FBiH još ne dobija zakon o šumama? S obzirom da se u prijedlogu nacrta predložilo da je vlasnik šumskog zemljišta i šuma entitet FBiH, da li to znači da se iz vlasničkih knjiga briše država BiH, a kao vlasnik teritorije upisuju entiteti. Da li je to konačna zemljišno knjižna podjela BiH i ostvarivanje ratnih ciljeva?

“Prijedlog zakona u šumama u petak je predložen za Vladu. Šume su državno vlasništvo i ostat će. Službeni list od 1992. godine se prebacio s Jugoslavije na BiH. Što se nalazilo na teritoriji RS i FBiH, apstinirali smo i ostavili da je to državno vlasništvo, a ne vlasništvo države BiH.”

Zašto ste se oglušili na vapaje kulturnih radnika na rad i tiraniju ministrice Zore Dujmović?

“Oni pravdu trebaju potraziti na Sudu ako misle da je ministrica prekrsila Zakon. Oni su ostećeni, ali su i sami učestvovali u tome jer su potpisivali ugovore pred Novu godinu”.

Zašto ne smijete zatvoriti kladionice i kako ste doživjeli slikanje predsjednika FBiH Marinka Čavare sa vlasnicima kladionica?

“Ne možemo mi zatvarati kladionice. A predsjednika FBiH pitajte o tome. Ja ih nisam primao. Taj problem se kuha u parlamentima i još nije sišao do Vlade”.

Borci će vas pomesti ako ne riješite naš status. Znate li gdje su stali grđanski protesti u februaru 2014.?

“To mi liči na prijetnju. 10 milijardi KM je dato za boračka pitanja, a za koridor 5C je dato četiri milijarde KM. Neko novo povećanje socijalnih davanja ne dolazi u obzir. Društvo to ne može, jer smo na budžetskoj infuziji MMF-a. Ali, o novoj preraspodjeli, pravednijoj raspodjeli, registru, o tome se može govoriti.”

Zašto dopuštate diskriminaciju srednjih škola u Mostaru?

“FBiH nema ustavnu nadležnost nad školstvom, već koordinirajuću ulogu. Ne možemo ni de facto ni de jure utjecati.”

Kada ćete izvrišiti ispravak nepravednog zakona o osiguranju od automobilske odgovornosti?

“Sve sudske presude koje su došle do mene sam stavio na Vladu. Ne kockamo se sa sudskim presudama. Ni riječ nismo rekli kada je Ustavni sud oborio zakon o radu. Sudsko je nezavisno i o tome ne diskutujem.”

Kada će konačno terminal Dretelj biti upisan u terminal FBiH, šta je s Hercegovačkom bankom?

“Dretelj nije upisan jer je opterećen hipotekom. Nemamo potreba za integracijom još jednog terminala koji je opterećen, jer i ostali su prazni. Hercegovačka banka? Nemam informacije o njoj, to je problem od prije 5-6 godina i nije tema. To je pitanje nekog sudskoj procesa”.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*