Everaers: Usvojena metodologija Zavoda za statistiku BiH u skladu sa međunarodnim preporukama

Direktor u EUROSTAT-u Pieter Everaers rekao je danas u Sarajevu da je metodologija za obradu podataka popisa stanovništva, koju je usvojio Zavod za statistiku BiH, u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije, uključući preporuke za utvrđivanje statusa rezidenta.

Tako je Everaers na najdirektniji način potvrdio da način na koji popis žele privesti kraju u Zavodu za statistiku BiH način koji ne odudara od zakona i preporuka zasnovanih na pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije.

“Nakon usvajanja programa obrade podataka popisa stanovništva, razgovarali smo sa direktorima entitetskih zavoda za statistiku, kao i sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem u funkciji koordinatora za popis o provedbi usvojenog programa obrade podataka i daljnjim koracima ka objavi konačnih rezultata, rekao je Everaers.

Dodao je da je popis ostavljen po strani zbog diskusije o metodologiji za utvrđivanju statusa rezidenata u BiH, te da EUROSTAT ohrabruje sve sudionike u procesu kako bi princip nezavisnosti bio proveden i kako bi se ispoštovao princip tajnosti podataka u preostalom dijelu procesa.

Everaers: Prvi rezultatti i prije 1. jula!?

“Ministru Osmanoviću smo rekli da je neprihvatljivo curenje podataka. Bitno je držati podatke u tajnosti do objave. Naša ocjena će uslijediti nakon formalne objave rezultata popisa stanovništva. Što se tiče zakona o popisu i odredbe da rezultati moraju biti objavljeni do 1. jula 2016. godine, preporuka Međunarodne posmatračke misije je da treba pažljivo planirati i definirati naredne korake”, rekao je Everaers.

Kazao je da bi prva publikacija rezultata mogla biti objavljena prije 1. jula.

“Pravovremena objava je ključna. Bilo koje dalje odgode mogu ozbiljno naštetiti kvalitetu podataka u smislu njihove relevantnosti. Što se duže čeka, manje su relevantni podaci”, kazao je Everaers.

Dodao je da Evropska unija (EU) pridaje veliku važnost popisu kao neophodnom instrumentu za provođenje ekonomskog i socijalnog planiranja, osnovu za provođenje poljoprivrednog popisa, kao i evropskih integracija.

Everaers je poručio da će Međunarodna posmatračka misija nastaviti pratiti ovaj proces.

Wigemark: Vjerska i nacionalna pripadnost manje je važna!

“EU je važno koliko ljudi živi u BiH, gdje žive, čime se bave, porodični status i koliko imaju godina. Manje nas zanima koja je njihova vjerska ili etnička pripadnost. Veoma nam je bitan tačan broj poljoprivrednika u ovoj zemlji”, izjavio je šef delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark.

Wigemark je, kao i Everaers, potvrdio da je usvojena metodologija u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije.

“Mi želimo upozoriti na korištenje podataka i statistika koje nisu formalno objavljene. Već smo imali takvih slučajeva da su statistički podaci kružili medijima. Ništa od toga nije validno dok formalno ne budu objavljeni rezultati”, kazao je on.

Wigemark je zamolio medije da primjenjuju isti princip balansiranog izvještavanja u vezi objave rezultata popisa stanovništva.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*