Počinje Samit 100 poslovnih lidera i regionalni Samit šefova država

Uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH, ovogodišnji Samit 100 poslovnih lidera biće održan zajedno uz Proces Brdo Brijuni koji će okupiti političku eminenciju jugoistočne i centralne Evrope.

Tako će Sarajevo u naredna dva dana biti domaćin regionalnog samita šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz ovaj proces, čiji sudionici ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Evropske unije, koristeći podršku i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao članica EU.

Predsjedništvo BiH domaćin je ovogodišnjeg Procesa, a u glavnom gradu BiH će se sastati Bakir Izetbegović, Kolinda Grabar Kitarović, Tomislav Nikolić, Borut Pahor, Hašim Tači, Filip Vujanović, Bujar Nishani i Georgi Ivanov.

Regionalna saradnja, dijalog, rješavanje otvorenih pitanja i stabilizacija odnosa cilj su i ovogodišnjeg procesa, a dijalogu između predsjednika jugoistočne Evrope, kao počasni gost, učestvovat će i predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Na sastanku u BiH šefovi država regije trebali bi razmotriti i provedbu zaključaka s posljednjeg zajedničkog sastanka, održanog prošle godine u Zagrebu uz prisutnost američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Zagrebački je samit završen usvajanjem deklaracije pod nazivom “Zajednička strateška vizija cjelovite, slobodne i mirne Evrope” kojom je, među ostalim, istaknuta opredijeljenost za jačanje transeuropskog partnerstva, ali i potpora nastavku širenja EU i NATO-a na zemlje koje to žele.

Uz jačanje regionalne i bilateralne suradnje među državama jugoistoka Europe sudinici zagrebačkog sastanka suglasili su se i o potrebi zajedničkog suočavanja s izazovima poput migranske krize i terorističke prijetnje.

Inače, Proces Brdo-Brijuni su 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*