Prevazišli fudbalske okvire: N/FSBiH aferu PUNAC prijavio Tužilaštvu BiH

Afera “punac”, u kojoj su glavni akteri bili Azmir Husić, suspendovani predsjednik FK Sloboda, koji je optužio čelnike FK Sarajevo, odnosno generalnog direktora Dinu Selimovića, da Bordo tim igračima tima sa Tušnja nije platio premiju od 20.000 KM, jedna je od glavnih priča netom završene sezone u Premijer ligi BiH.

Drug, ne bi tvog punca

U razrješenje cijelog slučaja uključio se i Nogometni/Fudbalski savez BiH, sprovedena je istraga, a pred tužiocima N/FSBiH pojavili su se Husić, Selimović, te Abdulah Ibraković, bivši sportski direktor Sarajeva, kojem je prvi čovjek tuzlanskog tima poslao SMS poruku sa sadržajem “Drug, ne bi tvog punca“, koja je pokrenula lavinu međusobnih optužbi.

Epilog svega je prijava Tužilaštvu BiH, kojem je Nogometni/Fudbalski savez BiH prijavio Husića.

– Slučaj smo proslijedili nadležnim organima, odnosno nadležnom državnom Tužilaštvu – potvrdio je za Faktor tužilac N/FSBiH Goran Andrijanić.

– Husića smo prijavili zbog disciplinskog prekršaja, odnosno kršenja etičkog kodeksa N/FSBiH, a koji se odnosi na međusobno optuživanje za namještanje i pokušaj namještanja utakmica. Za nas je ovaj slučaj trenutno gotov, on više nije u fudbalskim okvirima i prevazilazi naša ovlaštenja. Obustavlja se naša istraga, a ponovo je možemo pokrenuti u zavisnosti od toga kako će reagovati tužilaštvo – objasnio je Andrijanić.

Kontaktirali smo i Husić, koji nije upoznat sa odlukom tužioca N/FSBiH.

– Zaista, ne znam ništa o bilo kakvoj prijavi. Nekoliko dana nisam u BiH i nisam dobio nikakavu odluku, niko me nije obavijestio ni o čemu – kazao je Husić za Faktor, naglasivši da je na raspolaganju svima za bilo kakve izjave:

– Davao sam izjave u N/FSBiH i ne vidim osnovu po kojoj bi mogao biti prijavljen. Ponovo se vraćamo na istu priču… Naravno, ako neko bude tražio da ponovo svjedočim, pojavit ću se. I na sudu ako treba. Sve što sam rekao u N/FSBiH stojim iza toga.

Drugi slučaj u postupku

Poslije afere “punac” oglasio se i FK Velež, iz čijeg tabora su poručili kako i oni imaju „informacije o (ne)dozvoljenom premiranju“ od strane FK Sarajevo. Andrijanić je naglasio da je ovaj slučaj “u postupku”, o njemu nije mogao govoriti, najavivši da će ubrzo biti okončan.

(S. Šišić/Faktor.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*