Lideri regije u okviru procesa Brdo-Brijuni razgovaraju o aktuelnim temama

U Parlamentarnoj skupštini BiH danas će lideri regije u okviru procesa Brdo-Brijuni razgovarati o aktuelnim temama, a najviše pažnje biće posvećeno ekonomskoj saradnji.

Upravo su, kako bi naglasili značaj ekonomije za razvoj regiona i veza među državama, lideri zemalja procesa Brdo-Brijuni, izabrali da jučer prisustvuju Samitu 100, koji je okupio najznačajnije privrednike iz naše regije.

Danas će razgovori o razvoju ekonomije i ekonomske saradnje biti nastavljeni, a biće potencirani zajednički projekti, posebno iz oblasti energetike, saobraćajnog povezivanja, zajedničkog nastupa na trećim tržištima, turizma.

Sasvim je sigurno da će jedna od tema današnjeg sastanka biti i sigurnosna situacija u svijetu, te izazovi koji su pred regijom, posebno u situaciji kada je relativno veliki broj ljudi sa ovih prostora otišao da se bori na strani ekstremista “Islamske države” u Siriji i Iraku.

Neizostavna tema na svim susretima državnika koji se susreću u okviru Brdo-Brijuni procesa su euroatlanske integracije, odnosno približavanje regije punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Imaće o čemu lideri da razgovaraju, posebno nakon što je postalo jasno da Hrvatska blokira evropski put Srbiji.

I danas će u Sarajevu, kao pokrovitelji samita, biti predsjednici Slovenije i Hrvatske, zemalja koje su nekada bile u sastavu zajedničke države Jugoslavije, ali su prije ostalih postale punopravne članice EU.

Slovenski predsjednik Borut Pahor još jučer je bio u Sarajevu, na Samitu 100, dok je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog obaveza propustila jučerašnje okupljanje, dok će danas ipak biti na skupu lidera zemalja regije.

Počasni gost ovogodišnjeg sastanka Brdo-Brijuni je predsjednik Italije Serđo Matarela.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*